Je negatieven scannen met een DSLR

Je negatieven scannen met een DSLR

Nadja Geskus 2751 0
Kun je filmnegatieven scannen met een DSLR, in plaats van met een standaard filmscanner? Het is mogelijk! Ed Verosky maakt gebruik van een flatbed scanner voor kleur negatieven, maar hij geeft de voorkeur aan deze techniek voor het scannen van zwart-wit filmnegatieven.

Scannen

Voor het scannen van negatieven zijn verschillende opties mogelijk. Een van die mogelijkheden is een flatbed scanner, welke Ed Verosky graag gebruikt om kleur negatieven te scannen. Flatbed scanners onderscheiden zich, doordat het deksel van een verlichtingseenheid is voorzien. Deze schijnt als het ware door de negatieven heen. Bij de instapmodellen kun je vaak maar één strook negatieven inscannen. Bij de top klasse scanners kun je tot wel vier stroken scannen.

Je negatieven met een DSLR scannen

DSLR

Toch gebruikt Ed Verosky voor zijn zwart-wit film negatieven graag een andere manier om de negatieven in te scannen. Hij digitaliseert ze als het ware met een DSLR. Hij gebruikt daarvoor een DSLR met een 50mm objectief. Wil je weten hoe hij precies te werk gaat? Bekijk dan de video hieronder.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja