Je fotocollectie veilig en geordend met IRISTA

Je fotocollectie veilig en geordend met IRISTA

Jasper van Bladel 1984 0
Je hebt een mooie camera, een smartphone én een tablet en allemaal maken ze prachtige foto’s. Alleen: hoe breng je die foto’s nu mooi en overzichtelijk samen? Canon heeft daar de clouddienst Irista voor ontwikkeld. Zo heb je al je mooiste foto’s altijd bij de hand!

Fotografie is groter dan ooit tevoren. Iedereen maakt foto’s en ook met ieder device dat binnen handbereik is. Niet alleen je camera, maar ook je smartphone en tablet maken tegenwoordig prachtige foto’s en zo zit je dus nooit zonder camera. Dat betekent ook dat je steeds meer foto’s verzamelt. Heel je smartphone-bibliotheek staat vol en ook je geheugenkaarten en harde schijven zitten vol met dierbare momenten.

Canon wil dit probleem graag oplossen met de clouddienst Irista. Irista is een online dienst waarmee je al je foto’s overzichtelijk, gemakkelijk en veilig opslaat zodat je foto’s op één centrale plek beschikbaar zijn. Daarnaast zijn je foto’s op die manier ook altijd bij je en kun je ze snel en gemakkelijk oproepen via je telefoon, computer of tablet.

RAW

Irista is dan van Canon, dat betekent niet dat je alleen als je een camera van Canon hebt gebruik kunt maken van de clouddienst. Irista is voor iedereen toegankelijk en ook kunnen de foto’s gedeeld worden met iedereen. Goed om te weten is dat je ook RAW’s op kunt slaan in Irista. Niet alleen bestanden uit een Canon, ook RAW-foto’s uit camera’s van andere fabrikanten zijn gewoon zichtbaar in Irista.  De clouddienst kun je koppelen aan al je Canon camera’s met Wifi, zodat je gemaakte foto’s meteen veilig opgeslagen worden in de cloud. Via je smartphone en tablet is het zo mogelijk nog gemakkelijker: je downloadt de gratis Irista-app (zowel voor iOS en Android) en vervolgens kun je al je foto’s op je device bekijken. Ook kun je ervoor kiezen om al je telefoon- of tabletfoto’s voortaan automatisch in Irista op te slaan, zodat die vaak dierbare foto’s veilig en gemakkelijk bereikbaar zijn. Voor de pc is er een desktopuploader beschikbaar en daarnaast is er een plugin voor Adobe Lightroom, waarmee je direct vanuit Lightroom bewerkte foto’s op kunt slaan in Irista.

Delen

Al deze verschillende foto’s, van je camera, telefoon en tablet, zijn gezamenlijk te bekijken in Irista, zodat héél je fotocollectie op één plek opgeslagen is. Uiteraard kun je albums aanmaken, zodat je de collectie overzichtelijk kunt houden. Ook handig is ‘smart tagging’, waarmee je tags toe kunt voegen aan de EXIF-data zodat je al je foto’s op die manier kunt categoriseren. Zo vind je gemakkelijk en snel alle foto’s te rug die bijvoorbeeld met ‘natuur’, ‘familie’ of ‘vakantie’ getagd zijn. In die EXIF-data kun je uiteraard ook alle informatie over je foto terugvinden, bijvoorbeeld over wanneer je de foto gemaakt hebt, maar ook de instellingen van je camera. Je albums kun je vervolgens delen met anderen of naar je eigen device downloaden als je de originele bestanden nodig hebt.

Fotoboeken

Naast het opslaan van je fotocollectie, heeft Irista nog meer interessante mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk mooie HD-fotoboeken maken van foto’s uit je fotocollectie. Deze mooie boeken zijn heel eenvoudig direct in Irista te maken. Je kunt het fotoboek zelf vormgeven, maar ook kan Irista je boek automatisch vullen. Bestellen gaat heel ook direct vanuit Irista.

Gratis

Irista is beschikbaar voor iedereen én is gratis tot een opslagcapaciteit van 15GB. Ook zijn er geen restricties aan je bestandsformaat. En als je je nu registreert krijg je gratis 50GB erbij.

In de toekomst biedt Irista twee extra mogelijkheden: opslag tot 100 GB voor € 1,99 per maand en 1000GB voor € 11,99 per maand.

ACTIE

Krijg nu 50GB gratis extra opslagruimte met deze actiecode: iristagift

  • Ga naar irista.com om je te registeren.
  • Vul de code iristagift in en je hebt 50GB gratis.

De code is tot uiterlijk 31/03/17 geldig

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper