Jaya Pelupessy wint Steenbergen Stipendium 2013

Ymke Frijters 2089 0
Jaya Pelupessy kreeg woensdag het Steenbergen Stipendium uitgereikt voor zijn project 'Another Observer: How Real is Real'. Hij wint hiermee de stimuleringsprijs van 5.000 euro. De publieksprijs ging naar Kyle Tryhorn met 'Yours to Discover'.

Jaarlijks maken vijf studenten kans op het Steenbergen Stipendium, ze worden geselecteerd aan de hand van hun afstudeerpresentaties. Hun werk is twee maanden lang te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.


'Another Observer' door Jaya Pelupessy

Pelupessy, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, won dit jaar met zijn ruimtelijke installatie waar waandenkbeelden worden gekoppeld aan het realisme van de fotografie. De jury bestond uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Koen Hauser (fotograaf) en Hans Gremmen (grafisch ontwerper). Hun oordeel: 'Uit het werk blijkt een nieuwsgierigheid en drang tot mateloos experimenteren en analyseren. De manier waarop het werk is gepresenteerd toont een zeer doordachte professionele houding. Pelupessy durft mystiek en toeval bepalend te laten zijn. Het werk nodigt echt uit tot kijken, en blijven kijken. Daarmee bewijst de maker zich een talentvol beeldmaker.'


'Yours to Discover' door Kyle Thryhorn

Kyle Thryhorn won de publieksprijs met zijn installatie van watervallen genaamd 'Yours to Discover'. Bezoekers konden op de genomineerden stemmen tijdens de groepstentoonstelling in het Fotomuseum. Sascha Landshoff, Jan Rosseel en Nina Vossen vielen niet in de prijzen. Het werk van alle vijf genomineerden is nog tot 3 november te bekijken in het Nederlands Fotomuseum. De reguliere toegangsprijs voor volwassenen is 9 euro.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke