Jasper de Beijer - The Recollector

Redactie 608 0
Als fotografie en beeldende kunst samenwerken, leidt dat soms tot grote projecten. De installatie van Jasper de Beijer is daar het bewijs van. Als derde kunstenaar nam hij de taak op zich om met archiefbeelden van Spaarnestad Photo nieuw werk te maken.

The Recollector is de derde tentoonstelling in de serie Het Oogpunt waarbij een beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd iets nieuws te maken met werk uit het archief van Spaarnestad Photo. De wijze waarop de installatie tot stand kwam is interessant. De Beijer (1973) gebruikte namelijk de technologie van computerspellen bij het realiseren van de serie foto’s en de 3D-collage. Het resultaat: een afgesloten ruimte waarin je als bezoeker ronddoolt.

Nabootsing

Het werk is een reconstructie van de koloniale geschiedenis met elementen van het fotoarchief. De Beijer wekt deze tot leven in een nieuwe omgeving. Als archeoloog graaft hij steeds dieper in het beeldmateriaal uit het archief van Spaarnestad Photo en legt verschillende lagen van ons collectief geheugen bloot. Als collectioneur legt hij een schaduwarchief aan en brengt daarin een associatieve ordening aan. Als regisseur leidt hij de bezoeker door de voorstelling, nadat hij deze nabootsing van de realiteit naar zijn hand heeft gezet.


Foto's: The Collector -  Jasper de Beijer

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie