Japans netwerk NHK zendt uit in 8K

Japans netwerk NHK zendt uit in 8K

Senta Bemelman 1174 0
De Japanse zender NHK is de eerste die in 8K uitzendt. In het beginstadium wordt dit echter nog gecombineerd met 4K. Tussen 10:00 en 17:00 kunnen kijkers genieten van Super Hi-Vision via de satelliet.
De ontwikkeling van het Japanse netwerk is vrij vlot verlopen. In februari 2016 kondigt NHK tijdens de NAB Show aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een 8K  netwerk, dat 120 fps uitzendt. In april volgt de aankondiging van het Super Hi-Vision satellietkanaal, dat per 1 augustus de lucht in gaat. Het bedrijf had echter sinds 2014 al ambitie om beeld in 7680 x 4320 uit te zenden. 

Beginstadium

 
Tot nu toe wordt vooral oud materiaal uitgezonden, zoals concerten en highlights van de Olympische Ceremonie uit 2012. Ook wil NHK live uitzenden vanaf de Olypmische spelen 2016, in Rio de Janeiro. Het probleem waar de zender tegenaan loopt is dat weinig mensen (nog) beschikken over een 8k-televisie. Het netwerk plaatst daarom zes viewing-statons in Japan en Rio de Jainero. 

4 keer zo scherp

We zijn inmiddels gewend geraakt in 4K video's, maar worden nu verwend met nog scherpere beelden. De overgang van 4K naar 8K maakt het beeld maar liefst vier keer scherper. Daarnaast is ook de hoge kwaliteit van 8K zestien keer zo hoog als bij 1080p. Naast de beeldkwaliteit, krijgt ook de audio een flinke boost door een updrage naar 22.2 multichannel-geluid. 
 
Heb je ook over deze 120 megapixel Canon camera gelezen waarmee je in 8K fotografeert?
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta