Japans fotoboek beste van afgelopen 25 jaar

steven 1816 0
Het fotoboek 'Karasu' van Masahisa Fukase is uitgeroepen tot het beste fotoboek van de afgelopen 25 jaar. Een panel, samengesteld door British Journal of Photography, heeft dat bepaald. Het boek van de Japanse fotograaf toont een mysterieuze fotoreeks van raven.

Fukase heeft de foto's 10 jaar voordat het boek werd gepubliceerd gemaakt op een reis naar zijn geboorteplaats in Noord-Japan. Hij maakte de reis naar aanleiding van een echtscheiding. Het boek is een reflectie op het treurige verleden van Fusake's relatie, maar het boek wordt ook opgevat als een kritiek op de moderne geïndustrialiseerde samenleving.

Het fotoboek is voor het eerst geprint in 1986 in Tokio. Exemplaren van de eerste druk wisselen van eigenaar voor meer dan 2000 euro. Het boek is inmiddels al meerdere keren uitgegeven. Voor het laatst in 2008, bij de Rat Hole Gallery in Tokio.

Het panel van het British Journal of Photography, bestaat uit Chris Killip, Ute Eskildsen, Gerry Badger, Jeffrey Ladd en Yoko Sawada. Alle panelleden stelde een top vijf samen. Yoko Sawada heeft in zijn lijst vijf Japanse fotoboeken staan, het boek van Masahisa Fukase zit daar echter niet tussen.

1986

In de lijst van het panel stonden meer fotoboeken uit 1986. ‘Ballad of sexual dependency’ van Nan Goldin, Martin Parr’s ‘The last resort’ en ‘Beyond Caring’ van Paul Graham komen allen uit 1986. Kennelijk een goed fotoboekjaar.

Coma

Masahisa Fukase is geboren in 1934.  Vijf jaar na het uitbrengen van het fotoboek, in 1991 viel hij van een trap. Sindsdien ligt hij in coma.


afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven