Japans bedrijf brengt handheld 'gimball' voor dslr's en systeemcameras op de markt

Japans bedrijf komt met handheld gimbal voor dslr's en systeemcamera's

PieterMolenaar 1834 0
Het Japanse bedrijf Tanko heeft een elektronisch 'gimbal'-stabilisatiesysteem voor systeemcamera's en kleinere dslr's in Japan op de markt gebracht. Het systeem met de naam Wieldy Shift-M compenseert bewegingen over drie assen. De gimbal kost 98.000 yen, omgerekend 740 euro

Het Wieldy Shift-M-systeem kan op drie manieren gebruikt worden. In de Lock-modus blijft de camera door zijn elektronisch aangedreven gyroscopen op hetzelfde punt gericht staan, ongeacht welke kant je het handvat op draait. Bij de Follow-modus daarentegen bepaal je het kantelen, de 'tilt', van de camera en volgt de camera soepel draaibewegingen van het handvat. Met behulp van een knop op het handvat kan tussen de twee modussen geschakeld worden. Tevens fungeert deze knop als joystick waarmee handmatig de kanteling en draaiing van de camera bediend kan worden.

Niet te zwaar

Het gimbalsysteem van Tanko heeft een eigengewicht van 859g en kan een camera met lens met een totaalgewicht van maximaal 850g stabiliseren. Grotere spiegelreflexcamera's en zware, lange lenzen vallen daarmee buiten de boot, maar voor compactcamera's en kleinere dslr's met primelenzen is de Wieldy Shift-M zeer geschikt. De Wieldy Shift-M is voorzien van een statiefschroefdraad. Op de site van Tanko is het gimbalsysteem onder meer te zien in combinatie met een tafelstatief en een eenpootstatief voor het volgen van bijvoorbeeld personen vanuit een hoger perspectief.

Usb-aansluiting

Tanko heeft de Wieldy Shift-M voorzien van een usb-aansluiting. Door hierin een usb-lampje te steken kun je het onderwerp beter verlichten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld je smartphone bijladen of de accu van de camera, zoals mogelijk is bij de Sony A7-serie. Worden de accu's in het handvat van de Wieldy Shift-M alleen gebruikt voor stabilisatiedoeleinden, dan bedraagt de accuduur volgens opgave drie uur.

Prijs en beschikbaarheid

Het gimbalsysteem wordt verkocht op de site van Tanko voor een bedrag van 98.000 yen, omgerekend 740 euro. Dit is inclusief luxe opbergkoffer. Het is niet bekend of en wanneer de Wieldy Shift-M ook in Europa uitgebracht wordt.

Tanko Wieldy Shift-M gimbal stabilisatiesysteem