Jan Grarup wint Leica Oskar Barnack Award

Redactie 1192 0
Uit meer dan tweeduizend inzendingen is de Deense fotograaf Jan Grarup bekroond met de Leica Oskar Barnack Award voor zijn fotoserie 'Ha

Jan Grarup wist de jury te overtuigen met zijn fotoserie 'Haïti Aftermath' die zich richtte op de gevolgen van de aardbeving op 12 januari 2010. Bij deze natuurramp zijn ongeveer 300.000 mensen omgekomen en waren er 310.000 gewonden. Ook heeft de aardbeving ervoor gezorgd dat ruim 1,5 miljoen Haïtianen dakloos werden.

Haïti Aftermath

In Grarups werk is de omvang van de ramp en het lot van de overlevenden in beeld vastgelegd. De foto's zijn van 'enorme intensiteit' waarbij de verschrikkelijke vernietiging goed te zien is, zo laat de jury weten.

'Hij ziet zijn missie als fotograaf als veel meer dan alleen het eenvoudig weergeven van de huidige situatie. Het doel van zijn zwart-wit foto's was dan ook het genereren van emotie. De aardbeving nam alles wat de Haïtianen hadden: hun bezittingen, het dak boven hun hoofd, hun vrienden en familieleden. Ze hebben alles verloren wat ze ooit in handen hadden en doen er nu alles aan om te overleven. De politie en de particuliere veiligheidsdiensten doen een poging om de resterende voorraden levensmiddelen te beschermen en aarzelen niet om deze te verdedigen met wapens, zoals Jan Grarup foto's tonen', aldus de jury.

Een van de beelden uit de winnende fotoserie 'Haïti Aftermath' © Jan Grarup

Prijs

De winnende fotoserie van Grarup zal op 5 juli gepresenteerd worden als onderdeel van het Recontres d'Arles Festival in Frankrijk. Ook ontvangt de fotograaf een Leica M9 camera en objectievenset ter waarde van 9500 euro. Daarnaast wint hij tevens een geldprijs van vijfduizend euro.

Newcomer Award

De Chinese fotograaf Jing Huang heeft voor zijn werk 'Pure of Sight' de Leica Oskar Barnack Newcomer Award weten binnen te slepen. Deze serie, die niet aan een specifiek onderwerp is gewijd, bestaat uit twaalf zwart-wit beelden die elk hun eigen, unieke verhaal vertellen. De jury vond dat de Chinees een manier had ontdekt om 'enorme diepte' te geven aan bekende en schijnbaar triviale dingen.

Een van de winnende beelden uit de fotoserie 'Pure of Sight' © Jing Huang

Jury

Beiden fotografen werden beoordeeld door een vijfkoppige jury welke bestaat uit: Stanley Greene,  Mark Rykoff (foto-editor TIME.com), Anna Gripp (hoofdredactrice Photonews), Karin Rehn-Kaufmann (creatief directeur Leica Gallery in Salzburg) en dr. Andreas Kaufmann, voorzitter van de raad van commissarissen bij Leica.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie