Jacob Holdt - United States 1970-1975

Julian 752 0
Van 1970 tot 1975 reisde Jacob Holdt kriskras door de Verenigde Staten en legde hij met een eenvoudige camera de sociale ongelijkheid bloot. Hij maakte aangrijpende portretten van mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven.

Vijf jaar lang logeert Holdt nagenoeg zonder geld op zak bij ruim vierhonderd Amerikaanse gezinnen. Hij verblijft bij arme migrantengezinnen en raakt bevriend met criminelen in de ghetto’s, drugsverslaafden en prostituees, maar leert ook rijke families kennen zoals de Rockefellers. Omdat zijn ouders de verhalen uit zijn brieven niet geloven, sturen ze hem een goedkope camera om zijn belevenissen mee vast te leggen.

Holdt fotografeert zijn talloze persoonlijke ontmoetingen op registrerende wijze zonder te oordelen. De geportretteerden kijken niet in de camera en tonen hun overlevingsdrang op verschillende manieren. Hij brengt rassenhaat en politieke spanningen in beeld als hij bevriend raakt met leiders binnen de Ku Klux Klan en tijdelijk werkt voor de staf van de Republikeinse presidentsverkiezingen. Als kind van zijn tijd maakt hij deel uit van de grote anti-Vietnam demonstraties. Daarnaast brengt Holdt de Black Power beweging in beeld, en bezoekt hij vrienden die door gewelddadige acties in de gevangenis terecht zijn gekomen.

In 1975 keert hij met 15.000 dia’s terug naar Denemarken. Sindsdien houdt Jacob Holdt lezingen op scholen en universiteiten over sociale onrechtvaardigheid in de Verenigde Staten. In 2008 is Holdt genomineerd voor de Duitse Börse Photography Prize. Holdt is nog steeds actief als fotograaf voor humanitaire projecten.

Tentoonstelling

Met de foto’s van de Deense fotograaf Jacob Holdt presenteert de Kunsthal Rotterdam een tijdsbeeld van de jaren zeventig in de Verenigde Staten. Ruim tachtig foto’s en een diavoorstelling laten een samenleving zien waar armoede, angst, eenzaamheid en geweld overheersen.

Foto © Jacob Holdt


Foto © Jacob Holdt