Jackar Snapshooter 34mm f/1.8, goedkoop of duurkoop?

Julian 3423 2
Jackar uit Hong Kong heeft een nieuw objectief gepresenteerd. Een 34mm f/1.8 voor micro four thirds- en Sony NEX-camera's. Het is echter de vraag of het wel echt om een nieuw objectief gaat, of simpelweg om een verbouwde cctv-lens.

Het klink aantrekkelijk, een 34mm f/1.8 in klassieke behuizing met een prijskaartje van 190 dollar. Dat is dan ook hoe Jackar, een merk dat diverse filters en opzetlenzen verkoopt, de Snapshooter aanprijst.

Volgens de website van de makers zijn er 'diverse vergelijkbare producten op de markt', maar worden die gebruikelijk voor duizenden dollars verkocht. Ook de Jackar Snapshooter zou maar liefst 1000 dollar waard zijn.

Stijlvol

Toegegeven, de behuizing van de Jackar 34mm f/1.8 ziet er stijlvol uit. Voor het bedrag van 190 dollar krijg je er ook een mooie zonnekap en leren hoesje bij. Benieuwd hoe het objectief presteert op een Sony NEX- of micro four thirds-camera, dan kun je terecht op Flickr, waar talloze testfoto's te vinden zijn.

Bij het bekijken van die foto's valt de ietwat vreemde bokeh en de flinke vignettering op. Eigenschappen die bekend voorkomen van cctv-objectieven, die je op eBay voor een paar tientjes kunt scoren en met een C-mount adapter ook op NEX- en mft-camera's kunt gebruiken.

Jackar NEX-3
Jackar Snapshooter 34mm f/1.8 met Sony NEX-3

Jackar OM-D
Jackar Snapshooter 34mm f/1.8 met Olympus OM-D E-M5

CCTV?

Een van die populaire cctv-objectieven is een 35mm f/1.7. Op eBay onder de naam Fujian te vinden voor slechts 25 euro, zonder verzendkosten vanuit Hong Kong in huis te halen. Kijk je naar foto's geschoten met dat cctv-objectief, wat eigenlijk bestemd is voor beveiligingscamera's, dan zie je veel overeenkomst met de testfoto's van de Jackar Snapshooter. Zeker weten doen we het niet, maar het lijkt er sterk op dat de Jackar een soortgelijk objectief is.

Jackar mag met de 34mm f/1.8 dan een lekker ontwerp op de markt hebben gezet en een mooie website met leuke marketingpraatjes. 1000 dollar lijkt het objectief zeker niet waard. Het is waarschijnlijker dat het om een omgebouwd cctv-objectief gaat, waarbij je dus vooral betaalt voor de betere behuizing en wellicht wat kleine wijzigingen.

afbeelding van Anonymous

TJA HASSELBLAD DOET HET OOK http://www.digifotopro.nl/content/hasselblad-compact-en-dslr-op-komst-me...
JE BETAALD VOOR IETS DUURS MAAR HEBT GEWOON EEN SONY.

afbeelding van Coen Heveling

"ietwat vreemde bokeh"??? Een lelijk bokeh!!