Jack Hawkins beschuldigt Calvin Klein van plagiaat

Jack Hawkins beschuldigt Calvin Klein van plagiaat

Nadja Geskus 1222 1
Fotograaf Jack Hawkins, uit Melbourne, beschuldigt de grote internationale fashion retailer van het kopiëren van zijn werk. Het gaat om een foto die Calvin Klein heeft gebruikt in een reclamecampagne.

Een foto die Jack Hawkins meer dan een jaar geleden verspreidde op social media, blijkt een opvallende gelijkenis te hebben met de afbeelding uit de advertentie van Calvin Klein. Beide beelden tonen een vrouw op een enorme stapel blauwe jeans.

Werken ten gunste van iemand anders

Hawkins geeft te kennen dat het verschrikkelijk voelt om hard te werken, onder de eer van iemand anders. De film American Beauty (1999) inspireerde Hawkins voor het beeld, welke hij in dezelfde sfeer probeerde te maken. Hij meent dat het beeld van Calvin Klein zeer vergelijkbaar is qua kleuren en framing. "Naar mijn eigen mening en die van anderen, is het beeld zo'n 80 tot 90 procent vergelijkbaar met mijn oorspronkelijke beeld."

Advocaten kosten een fortuin

Ook al zou Hawkins erg graag wettelijke vertegenwoordiging willen hebben, is het niet haalbaar, omdat de advocaten te duur zijn. "Zelfs als ik het geld had om advocaten in te huren, adviseerde men mij om niet tegen zo'n grote internationale retailer in te gaan, omdat de kans klein is dat ik het zou winnen." Hawkins heeft wel geprobeerd om contact op te nemen met Calvin Klein, maar bleef tegen een muur oplopen van mensen die hem weigerden terug te bellen.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Anoniem

Ze hebben zich gewoon slim laten inspireren vind ik. Anders was het model op beide naakt of juist met broek. Een pol hierover zou wel leuk zijn