Jaaroverzicht 2008, ontwikkelingen en een blik vooruit

Julian 1034 0
Met vier nieuwe modellen was 2008 het jaar van de full-frame sensor. Maar ook de videofunctie en verschillende nieuwe systemen deden hun intrede. We blikken terug en kijken vooruit naar 2009.

Jarenlang werd het full-frame segment gedomineerd door Canon. Eind 2007 begon daar met de introductie van de Nikon D3 al verandering in te komen, in 2008 zette deze trend zich voort. Nikon wist haar marktpositie flink te verstevigen. De grote overmacht aan witte Canonobjectieven in de persvakken naast de sportvelden werd steeds kleiner. En met de introductie van de Nikon D700 werd de beeldkwaliteit van de D3 bereikbaar voor een groter publiek.

Ondertussen zit Canon niet stil. De langverwachte opvolger van de populaire Canon 5D zag eindelijk het levenslicht en baarde opzien met zijn 21-megapixels en full-HD videofunctie. Ondanks vertragingen in de uitlevering en ‘zwarte gaten’ lijkt Canon weer een succesnummer in handen te hebben.

Sony stortte zich met de Alpha 900 in het full-frame geweld. Een no-nonsense dslr met beeldstabilisatie in de behuizing. De 24,6-megapixel camera lijkt voor Sony niet een grote doorbraak op te kunnen leveren. Voor de officiële aankondiging ging het gerucht de rondte dat de Japanse elektronicagigant de concurrentie zou kunnen overtreffen op prijs, in de praktijk blijkt dit niet het geval.


Op de valreep kwam ook Nikon met een megapixelmonster. De meest opvallende en bediscussieerde specificatie van de 24,6-megapixel D3x werd echter het prijskaartje, van maar liefst 7999 euro.

Full-frame in 2009
Of we in 2009 weer een dergelijk aantal nieuwe full-frame camera’s kunnen verwachten is nog de vraag. Directe opvolgers van de in 2008 geïntroduceerde dslr’s zullen nog enkele jaren op zich laten wachten. Ook lijkt het niet waarschijnlijk dat andere merken binnenkort met een grote sensor op de proppen komen. Geruchten over de ontwikkeling van een full-frame-sensor door Pentax werden op de Photokina ontkracht. De fabrikant richt zich op camera’s met aps-c-sensor.

Nieuwe modellen
Wel is er ruimte voor nieuwe modellen. Zo zou Nikon’s D3x wellicht een klein broertje kunnen krijgen in de vorm van een D700x of D800. Canon’s door focusproblemen geteisterde 1D Mark III lijkt ook aan het einde van zijn productcyclus, de overstap naar een full-frame sensor in de opvolger lijkt een logische stap.

Budget full-frame
Het blijft voornamelijk wachten op de ‘goedkope’ full-frame dslr. Hoewel de prijzen in 2008 flink daalden ten opzichte van voorgaande jaren, blijft de camera met grote beeldsensor een dure aangelegenheid. Het is wachten tot de grote sensor zijn weg vind naar een goedkopere behuizing uit een lager segment. Zowel Canon, Nikon als Sony lijken hiervoor de middelen in huis te hebben. Gezien de hevige concurrentie tussen de eerste twee is te verwachten dat beiden zo snel mogelijk dit gat in de markt willen dichten. Of weet de derde er in 2009 met het spreekwoordelijke been van door te gaan?