Jaap Scheeren wint Bouw in Beeld prijs

Redactie 1141 0
De Bouw in Beeld prijs gaat dit jaar naar Jaap Scheeren. Hij wist de jury te overtuigen met zijn speelse fotoserie 'This spot might mean shit to you but the world to me'. Scheeren wint hiermee een geldbedrag van tienduizend euro.

In het Cobra Museum te Amstelveen werd Jaap Scheeren (32) uitgeroepen tot winnaar van de Bouw in Beeld prijs 2011. De vijfkoppige jury, waaronder  fotograaf Anton Corbijn, vond zijn serie 'This spot might mean shit to you but is the world to me' een 'interessante, speelse en humorvolle invulling van het thema: creatief, onderscheidend, veelzijdig en verrassend.'

Fotoserie

Scheeren baseerde zijn fotoserie op het vastgestelde thema 'Playground'. In zijn beeldenserie vertelt hij het verhaal over een boerderij waar hij al vanaf zijn veertiende jaar komt. In deze boerderij voelt iedereen zich welkom en veilig, en kan een ieder zijn gang gaan. Ook wordt door de bezoekers, waarvan de leeftijd tussen de 0 en de 65 jaar varieert, vaak gefeest en plezier gemaakt.

Een van de winnende beelden uit de fotoserie 'This spot might mean shit to you but the world to me' © Jaap Scheeren

Bouw in Beeld prijs

De Bouw in Beeld prijs is een initiatief van Ballast Nedam, een van de grootste bouwconcerns van Nederland. Ballast Nedam vindt het belangrijk om primaire levensbehoeften als onderdak, beschutting en bescherming op een indringende, inspirerende en vooral creatieve manier binnen de maatschappij in herinnering te houden. Elk jaar is er een thema omtrent dit onderwerp, jaarlijks gaat er een geldprijs van tienduizend euro naar de fotograaf die, volgens de jury, het thema het beste heeft vertolkt.

Jury

Dit jaar bestond de jury uit een vijftal deskundigen. Zo werd het werk van de genomineerden onder meer beoordeeld door Anton Corbijn (fotograaf), Annaleen Louwes (fotograaf), Francis Hodgson (recensent Financial Times en oud hoofd fotografie), Felix Hoffman (curator van C/O Berlin) en voorzitter Roberto Meyer (architect).

Tweede prijs

De Duits/Engelse Liam Tickner ontving gister de tweede prijs. Hij werd voor zijn serie met houten takken bekroond met tweeduizend euro.

Een van de beelden die goed was voor een tweede prijs © Liam Tickner

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie