Italiaanse kijk op Flevolands landschap

Redactie 1026 0
In samenwerking met het Agora Theater in Lelystad organiseert Art Affair de expositie 'Freedomland' van Denis Guzzo. De geboren Italiaan was zo onder de indruk van de Flevopolder dat hij een fotodocumentaire maakte over het landschap en de architectuur.

In zijn zoektocht naar de pioniersgeest en vrijheid van de polder, portretteerde de Italiaanse fotograaf Denis Guzzo het culturele landschap van Flevoland. Zowel vanuit de lucht als vanaf de grond. De serie 'Freedomland' roept het beeld op van een modern Atlantis dat opnieuw is opgerezen uit de zee. Vorig jaar interviewden wij Denis Guzzo over zijn serie en hoe deze tot stand gekomen is. Het hele interview is terug te lezen in DIGIFOTO Pro editie 4-2010, de expositie is tot 22 maart tijdens voorstellingen (en op afspraak) te bezichtigen in het Agora Theater in Lelystad.

'Ik zou graag in Almere wonen', geeft Denis Guzzo eerlijk toe. 'De provincie Flevoland is namelijk de gedeelde noemer voor de Nederlandse strijd tussen autoriteit en vrijheid, landschap en stedelijk en orde en ruimte geworden. Jullie hebben in de Flevopolder zowel het landschap als de architectuur zelf kunnen bepalen en maken, dat fascineert me.'

Denis Guzzo

De geboren Italiaan kwam op 27 jarige leeftijd naar Nederland, met een passie voor Rotterdam. 'Door de historie zie je dat de grootste en belangrijkste culturen zich gevormd hebben in steden rond het water. Natuurlijk hebben we die in Italië ook, maar niet zo ontworpen als hier. Landschapsdesign vormt het belangrijkste spoor van de mensheid op een land.'

Juist dat 'cultuurlandschap' is wat Denis zo fascineerd. Het vormt de schakel tussen omgeving, architectuur en bewoners. Overtuigd noemt hij het een 'afspiegeling van de maatschappij', waarbij Flevoland geldt als een 1:1 maquette waar alles is gepland. 'Een demonstratie dat alles kan', aldus Denis, die pas vorig jaar oktober voor het eerst voet zette op het 'land onder water': de Flevopolder. Voor een onderzoeksstage bij Rijkswaterstaat bezocht hij toen Lelystad en was op slag verkocht.

You Build, I Fly. Foto © Denis Guzzo

No Permission Needed. Foto © Denis Guzzo

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie