Is er nog ruimte voor de compactcamera?

Is er nog ruimte voor de compactcamera?

Jasper van Bladel 588 0
Heb je aan een smartphone tegenwoordig niet genoeg? Dat is een vraag die je de laatste tijd veel voorbij hoort komen. De camera in onze telefoon is inmiddels zo goed geworden, dat je eigenlijk geen compactcamera meer nodig hebt. Toch?

Toen we ongeveer tien jaar geleden kennismaakten met de telefooncamera waren we, terecht, sceptisch. Er was inderdaad sprake van een camera, maar om nu te zeggen dat je er een fatsoenlijke foto mee kon maken gaat wat ver. Even snel iets vastleggen, dat kon er wel mee. Hoe anders is het nu: sinds een jaar of drie / vier zijn de camera’s in onze telefoons zo goed dat het nut van een compactcamera niet meer helemaal duidelijk is.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van een compactcamera? Dat hij compact is, uiteraard. Maar dat is een telefoon ook. Verder? De beeldkwaliteit verschilt tegenwoordig niet meer van een smartphone-camera, waarschijnlijk is je telefoon zelfs in staat om betere foto’s te maken bij weinig licht.

Waar de compactcamera vaak weer een voordeel heeft, is op zoomgebied. Met je telefoon kun je vaak alleen optisch zoomen, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Het delen van foto’s is in deze tijd ook belangrijk, maar tot een tijdje geleden kon je dat niet echt op een gemakkelijke manier met je compactcamera. Nu hebben veel (duurdere) compactcamera’s die mogelijkheid wel, al kan de gemiddelde consument het nog behoorlijk lastig vinden om de foto’s naar de smartphone of computer te verzenden. Daarbij: je telefoon heb je altijd bij je. Laat dat nu écht een groot voordeel zijn.

Probleem

Doordat de compactcamera terrein verliest, zie je de laatste tijd dat camerafabrikanten inzetten op de high-end compactcamera, die dan vervolgens qua prijs, sensor en mogelijkheden weer tegen de systeemcamera en de instap-spiegelreflex schuren.

Kortom: de compactcamera heeft een probleem. Wat denken jullie? Heeft de compactcamera nog bestaansrecht, of is het zaak voor de camerafabrikanten om te gaan kijken naar de mogelijkheid om ook telefoons te gaan bouwen? We zien het al voor ons: een iPhone-concurrent van Nikon of Canon. Kodak doet dat min of meer al met de Ektra.

Gek idee, of toch niet?

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper