Is dit de Canon 5D Mark III of de 7D Mark II?

Is dit de Canon 5D Mark III of de 7D Mark II?

jesse kraal 5520 3
Een oplettende fotograaf kwam tijdens een fototrip naar Kenya een Japanse man tegen die voor Canon werkt. Naast wat bekende apparatuur had de Japanner ook een nog onbekend type camera bij zich. Maar is het nu de Canon 5D Mark III of de 7D Mark II die op de foto staat?

Wat opvalt aan de foto's zijn de gelijkenissen met de huidige Canon EOS 7D. Er zijn ook een aantal verschillen, waarvan het ontbreken van een pop-up-flitser het meest opvallend is. Juist dit is een kenmerk van Canon's aps-h- en fullframe-camera's, waar het grotere prisma geen ruimte overlaat voor een flitser. Daarnaast zullen de beoogde gebruikers van dergelijke camera's een ingebouwde flitser ook niet of nauwelijks gebruiken.

Canon Mysterie
Fotograaf Stephen Oachs kwam deze Japanner met een mysterieuze camera tegen tijdens een fototrip in Kenia en maakte gelukkig een duidelijke foto van de geheime apparatuur. 

Mysterie

Is het dan de Canon 5D Mark III, waarbij ze voor het ontwerp wel erg duidelijk de 7D als voorbeeld hebben genomen, of is het toch de 7D Mark II? In dat laatste geval is de vraag: waar hebben ze de extra ruimte in het zoekerhuis voor nodig? Een gps-module wellicht?

Canon Mysterie

Andere verschillen zijn een breder scherm, dat een 3:2 of misschien wel 16:9 verhouding lijkt te hebben. Ook zijn er wat knopjes bijgekomen. Schuin boven het hoofdinstelwiel zit een Q-knop en de batterijgreep is, net als bij de geintegreerde verticale grip van de Canon 1D X, voorzien van een extra joystick. Overigens ontbreekt het deurtje waarmee je de accu's in de grip kunt plaatsen, waarschijnlijk heeft deze batterijgreep een lade waar de accu's in gaan en die vanaf de zijkant in de greep schuift.

Canon 3D of 6D?

CanonRumors komt met een interessante speculatie. Wellicht is de camera hierboven een 7D-achtige camera met de sensor van de 1D X. Daarmee zou de camera dus zowel de 5D Mark II als de 7D opvolgen. Stel je voor: een camera die een redelijk geavanceerde autofocus heeft, zeven á acht beelden per seconde kan schieten en wel de voordelen van een fullframe-sensor biedt. De naam Canon 3D is al vaker gevallen in het geruchtencircuit, mede doordat er al eerder een analoge EOS 3 was. 6D ligt natuurlijk mooi tussen 5D en 7D in, maar vergeet niet dat de naam 5D al een begrip op zich is, vooral in de film-wereld. Wellicht krijgen we een Canon 5D X.

Een dergelijk model zou overigens ook ruimte maken voor een iets geavanceerdere opvolger van de 60D. Laatstgenoemde camera volgde samen met de 7D de Canon 50D op, maar moest het bijvoorbeeld zonder magnesium behuizing stellen, waar de 50D en voorgaande modellen in de XXD-serie wel over beschikten.

Spannend

Het blijft dus nog even spannend welke camera de medewerker van Canon hier aan het testen is. Mochten er lezers binnenkort op vakantie gaan naar Kenya, bij deze een oproep om goed te letten op Japanners met rare petjes en mysterieuze camera's. Mogelijk kondigt Canon vlak voor of op de CP+ EXPO in Japan, die 9 februari van start gaat, het nieuwe model aan.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jaap Schelvis

Echt handig zo'n tweede joystick en ontspanknop (wanneer je ze gebruikt althans) ;-)

afbeelding van Dipapa

Hoi Jesse - lijkt een 5D te zijn volgens dit artikel: http://www.letsgodigital.org/en/31694/canon-eos-5d-mark-iii/

afbeelding van jesse kraal

Wij zouden dat ook stellig kunnen beweren. Helaas is er gewoon te weinig bekend over de camera om er een dergelijke bewering over te doen. We hebben het toestel van de foto in een ander artikel overigens wel uitvoerig onder de loep genomen: http://www.digifotopro.nl/content/mysterieus-canon-prototype-onder-de-loep