Is de toekomst spiegelloos?

Is de toekomst spiegelloos?

jesse kraal 5820 6
Is de spiegel na bijna tachtig jaar aan het einde van zijn bestaansrecht? Compacte systeemcamera's zijn aan een opmars bezig en kunnen de concurrentie met digitale spiegelreflexcamera's door snelle autofocus en goede elektronische zoekers steeds beter aan.

In 1933 zag de eerste spiegelreflexcamera het licht, de Ihagee Exakta. Toen na de Tweede Wereldoorlog ook diverse Japanse fabrikanten aan de slag gingen met het concept, groeide de spiegelreflex al snel uit tot dé camera voor professionele fotografen en enthousiaste amateurs.

Panasonic G1Compacte Systeemcamera's

We maken een sprong in de tijd: september 2008 komt Panasonic met de eerste compacte systeemcamera (csc) zonder optische zoeker. Kort erna volgt ook Olympus. Later volgen ook Sony, Samsung, Nikon en Fujifilm en de aanvankelijke scepsis verdwijnt al snel. De compacte systeemcamera verwerft zijn eigen plekje in de markt.

Volgens Mark Weir, topman bij Sony en geïnterviewd door Imaging Resource, was de csc vooral gericht op mensen die een dslr te groot en complex vinden, maar betere beeldkwaliteit zoeken dan compactcamera's kunnen bieden. Hij merkt echter dat een veel grotere groep enthousiaste fotografieliefhebbers interesse heeft voor csc's dan ze bij Sony ooit hadden durven denken. Bij Sony heeft dat besef geresulteerd in de NEX-7, Fujifilm komt met de X-Pro1 en ook Olympus wil met de toekomstige OM-D deze groep gaan bedienen.

Nex 7
Met de NEX-7 bedient Sony een grote groep gevorderde fotografen die graag een geavanceerde csc willen

Langzame acceptatie

Weir merkt wel dat in de Verenigde Staten de acceptatie van de csc's aanvankelijk wat langzamer gaat dan in Azie. Bestaat daar al zo'n twintig procent van de verkoop van camera's met verwisselbare objectieven uit csc's, in de VS was dat tot vorig jaar slechts zes a zeven procent. Wel is dat percentage in 2011 aan het stijgen, over het gehele jaar naar waarschijnlijk dertien á veertien procent. Over november en december 2011 wordt verwacht dat dit aandeel zelfs is opgelopen naar twintig procent.

Wat brengt de toekomst?

Sony SLT

Sony heeft met haar SLT-camera's een middenweg gevonden tussen dslr's en csc's. Er is nog wel een spiegel, maar deze dient puur de autofocus en beweegt niet langer op en neer. Met de steeds sneller wordende contrastautofocus van csc's kun je je afvragen of deze camera's slechts een tussenstap zijn naar volledig spiegelloze camera's. De toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar wellicht zal de spiegelreflexcamera ooit uitsterven, net als bijvoorbeeld de twee-oogcamera's van welleer.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van HansP

Uitsterven zal het vast niet, of ze moeten een manier vinden om grotere sensoren in die camera's te stoppen.
De kleinere sensoren icm de geringe brandpuntsafstand zorgen voor een grotere minimum scherptediepte.
Wellicht zullen ze stevig kannibaliseren op de high-end compact camera's en de low-end slr's, maar een vervanging van de reguliere dslr zit er nog niet snel aan te komen.

afbeelding van Julian

Een grotere sensor is zeker mogelijk, het lijkt vooral een kwestie van tijd. Denk bijvoorbeeld aan de compactcamera's die steeds grotere sensoren krijgen (Fujifilm met haar 2/3-inchsensor, Canon met de Phowershot G1X).

Leica heeft met de M9 natuurlijk al een spiegelloze camera met fullframe-sensor en volgens geruchten werkt Sony aan een csc met fullframe-sensor. Kortom, spannende tijden!

afbeelding van Orandajin

Belangrijkste minpunt vind ik nog steeds dat er geen mooie optische zoekers op dit soort camera's zitten...Heb er al verschillende geprobeerd, maar alleen op de "compact-camera-manier" op zo'n schermpje turen vind ik nog steeds niets. Ook EVF is mijns inziens nog steeds inférieur aan een Pentaprisma zoeker.

afbeelding van Dennis K.

Ikzelf heb deze zomer de Panasonic GH2 aangekocht. Als je hem vergelijkt met entrylevel Dslr's (canon 1100D of misschien zelf canon 600D) is hij toch een een stapje voor vind ik persoonlijk. vooral door de lekker veel knopjes, je kan bijna alles instellen zonder ook maar 1 keer in het menu te hoeven duiken. qua fotokwaliteit weet ik niet echt test, wel weet ik dat ik nooit problemen heb ondervonden, soms nogal snel last van lensflares maar ik denk dat dat eerder aan het glas ligt.
ik zie een toekomst voor de csc's, Fullframe's zie ik zo 123 nog niet uitsterven, de rest wel.

afbeelding van Herbert

Heb er alle vertrouwen in dat camera's op niet al te lange termijn de spiegel gaan verliezen nu de NEX-7 zo goed presteert. Wat wil een fotograaf: goede lenzen (bouwen sony!), een grote sensor (full frame), een haarscherpe zoeker (OLED next generation) en niet niet te veel gesjouw.
Zou me trouwens niets verbazen als ook de sluiter niet meer mechanisch is over niet al te lange tijd.
Kortom: ik denk dat de Canon G1X een achterhoedegevecht is.

afbeelding van Anonymous

er is toch een klein probleem met een spiegelloze reflexcamera!!
namelijk als je in de studio wil fotograferen en je stelt bv een sluitertijd van 1/100 en een diafragma van bv f8
je ziet geen steek meer en kunt niet meer scherpstellen op je model.
probeer maar eens met een alpha 55