Irving Penn overleden op 92-jarige leeftijd

Julian 1272 0
De beroemde Amerikaanse fotograaf Irving Penn is woensdag overleden in zijn woning in New York. Irvin Penn fotografeerde jarenlang voor Vogue, naast modefoto’s maakte hij faam met zijn portretten. Penn is 92 jaar geworden.

De foto’s van Irvin Penn vielen op door hun eenvoud. Hij fotografeerde modellen en beroemdheden, maar ook gewone mensen uit afgelegen streken.

Bij voorkeur werkte hij in een studio om zo de geportretteerde te isoleren van hun natuurlijke omgeving. Tussen 1964 en 1971 reisde Irvin Penn met een verplaatsbare fotostudio de wereld over en fotografeerde hij daarin de mensen die hij onderweg tegen kwam, zoals indianen in Peru, nomaden in Marokko, negerstammen in Kameroen en natuurmensen uit Papoea Nieuw-Guinea.

Decennialang was Penn verbonden met Vogue magazine, waar hij in de jaren veertig zijn carrière begon. Tot aan zijn dood bleef Irvin Penn fotograferen. Momenteel is zijn werk te zien in het Getty Center in Los Angeles. Ook hangen foto’s van de fotograaf in het National Museum of Art in Washington.

De Los Angeles Times blikt in een uitgebreid artikel terug op het leven en de carrière van de fotograaf.