Irix kondigt 15mm f/2,4 ultragroothoek voor fullframe aan

Irix kondigt 15mm f/2,4 ultragroothoek voor fullframe aan

PieterMolenaar 6022 2
Nieuwkomer Irix heeft op The Photography Show in Birmingham zijn eerste producten aangekondigd. Het gaat om een 15mm f/2,4-ultragroothoekobjectief in twee varianten met handmatige scherpstelling. De twee modellen zijn eind lente beschikbaar voor Canon EF, Nikon F en Pentax K.

Irix had donderdag al een teaser rondgestuurd voor de aanwezigheid van de nieuwe objectieffabrikant op de fotografiebeurs in Birmingham. Daarop was een objectief te zien voor het grootste gedeelte aan het zicht onthult door een zwarte doek. Het Zwitserse bedrijf heeft zichzelf nu officieel gepresenteerd en brengt een 15mm f/2,4-ultragroothoekobjectief uit als eerste product.

Blackstone

Het 15mm f/2,4-objectief van Irix krijgt twee varianten, de 'Blackstone' en de 'Firefly', die hetzelfde optische ontwerp delen. De Blackstone-versie is het high-end-model met onder meer een behuizing opgebouwd uit magnesium en aluminium, terwijl de fluoriserend oplichtende markeringen voor de scherptediepte en de hyperfocale afstand ingegrafeerd zijn. Door de steviger constructie is het luxere model voor respectievelijk de Canon EF- en Nikon F-mount 77g en 72g zwaarder.

Firefly

De Irix Firefly 15mm f/2,4 is de lichtere en goedkopere van het 'dynamische duo'. Waarschijnlijk wordt voor de constructie van deze versie kunststof gebruikt voor de behuizing, maar daar geeft Irix geen uitsluitsel over. De Firefly-variant maakt voor de focusring in plaats van ribbels gebruik van een structuur met putjes - net als bij de eerste Nikon 1-objectieven - terwijl een opstaand randje aan een zijde meer grip voor de vingers moet geven.

 

Inventieve snufjes

Voor het overige beschikken de Blackstone en de Firefly over dezelfde specificaties en innovaties. Zo beschikken beiden over de mogelijkheid om aan de voorzijde een 95mm-filter te bevestigen. Hiervoor zitten aan beide zijden van de meegeleverde zonnekap schuifjes om er goed bij te kunnen. Opdrukken voor merk, brandpuntsafstand en diafragma ontbreken aan de voorzijde om ongewenste reflecties bij gebruik van het 95-filter te vermijden.

Ook zijn beide modellen voorzien van een diafragmaring en een ring om de focus te vergrendelen. Tevens kan bij de Irix Blackstone 15mm f/2,4 achter het achterste lenselement een 'gel'-filter geschoven worden voor extra, creatieve mogelijkheden. Scherpstellen geschiedt handmatig.

Verder zijn de Blackstone en Firefly afgedicht tegen stof en vocht, en bestaat hun optische ontwerp uit 15 lenselementen verdeeld over 11 groepen. Van die 15 zijn er twee asferisch geslepen, twee hebben een extra hoge brekingsindex, terwijl drie elementen kleurschifting tot een minimum beperken.

Prijzen en beschikbaarheid

Volgens Arnoud Britstra van Disnet, importeur van Irix in de Benelux, zullen de twee 15mm f/2,4-objectieven tegen het 'einde van de lente' beschikbaar zijn. De Irix Blackstone 15mm f/2,4 gaat 650 euro kosten, terwijl de adviesprijs van het goedkopere broertje 500 euro bedraagt.

 

 

afbeelding van Rene Bogaard

Om als nieuwkomer op de markt direct met 500 en 650 als prijs te komen lijkt mij ietwat gewaagd voor een 15 mm. Samyang heeft dit ook (en nog verder ook trouwens) en die zijn toch goedkoper. Maar we zullen de reacties op de scherpte en gebruiksvriendelijkheid alsmede duurzaamheid maar weer afwachten.

afbeelding van Piet van schreeuwwijk

Ik denk niet dat deze lens nog zal komen.
Zolang dit nu duurt is dit bedrijf niet echt serieus meer te noemen.