Iranese fotojournalist op vrije voet

Julian 938 0
Majid Saeedi is op borg vrijgelaten uit de gevangenis in Iran. De freelancefotograaf die onder meer voor Getty Images werkt, werd op 10 juli door de Iranese veiligheidsdienst in zijn huis opgepakt.

Het Committee to Project Journalists (CPJ) meldt dat de Iranese fotograaf Majid Saeedi, na een maand vast te hebben gezeten, afgelopen dinsdag op borgtocht is vrijgelaten. Saeedi documenteerde de gebeurtenissen na de verkiezingen in het land. De fotograaf werd samen met zijn collega Satyar Emami door de veiligheidsdienst opgepakt op de beschuldiging van het maken van foto’s en deze te versturen naar ‘vijandelijke nieuwsagentschappen’.

Hoewel Saeedi op vrije voet is, hangt hem nog wel een aanklacht boven het hoofd. Mocht hij schuldig bevonden worden dan staat hem mogelijk een jarenlange gevangenisstraf te wachten. Emami zit nog steeds vast. Volgens CPJ blijft Iran met nog 37 journalisten achter de tralies de wereldleider op gebied van het gevangennemen van journalisten.

Op de Lens-fotoblog van New York Times zijn foto’s te zien gemaakt door de fotograaf. Meer werk van de fotojournalist vind je op zijn website.