Irak gevaarlijkste land voor journalisten

Redactie 1063 0
Het Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft de zogenaamde Impunity Index 2011 gepubliceerd. Hierin worden de landen opgenomen die het hoogste aantal onopgeloste moorden hebben onder journalisten. Dit jaar staat Irak weer op nummer 1.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Irak op nummer één van de lijst waaraan is af te lezen wat de meest moorddadige landen voor journalisten zijn. De index berekent het percentage onopgeloste moorden onder journalisten ten opzichte van de bevolking van een land. De top van de lijst betreffen Irak, Somalië en de Filipijnen. De situatie in Irak is dit jaar weer verslechterd ten opzichte van vorig jaar, bovendien gaat het er in het land drie keer erger aan toe dan in enig ander land.


Zelfcensuur

Straffeloosheid is een belangrijke indicator om de mate van persvrijheid en vrije meningsuiting te beoordelen. Uit onderzoek van CPJ blijkt dat onbestraft geweld tegen journalisten tot grote zelfcensuur leidt binnen de pers. De index heeft dertien landen opgenomen. Hoewel Brazilie vorig jaar van de lijst werd gehaald, is het land nu weer opgenomen.

Als journalist loop je in de volgende landen het meeste gevaar:

1. Irak
2. Somalië
3. Filipijnen
4. Sri Lanka
5. Colombia
6. Afghanistan
7. Nepal
8. Mexico
9. Rusland
10. Pakistan
11. Bangladesh
12. Brazilië
13. India


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie