iPhone 5S en 5C: dit is wat je moet weten over de camera's

iPhone 5S en 5C: dit is wat je moet weten over de camera's

jesse kraal 5081 3
Apple heeft twee nieuwe iPhones gepresenteerd: de 5S en de 5C. Aangezien de iPhone waarschijnlijk de meest gebruikte camera ter wereld is, kunnen we niet om de nieuwe toestellen heen. Vooral de 5S heeft interessante nieuwe functies, zoals een 720p-filmfunctie met 120 beelden per seconde.

Apple heeft twee iPhones geïntroduceerd, het vlaggenschip 5S en de goedkopere 5C. Hoewel het uiterlijk wellicht anders doet vermoeden, komt de iPhone 5C onderhuids het meest overeen met de iPhone 5. Ook de cameramodule is zeer waarschijnlijk exact gelijk aan die van de iPhone 5. Dat komt neer op een 8-megapixelsensor (1/3.2-inch) en een objectief met een lensopening van f/2.4. Weinig verrassend dus, al kunnen we de komst van een grotere batterij zeker toejuichen.

iPhone 5C
De iPone 5C komt in vijf verschillende kleuren

Nieuwe hardware

Voor betere specifiaties moet je bij de iPhone 5S zijn, die de iPhone 5 opvolgt. Qua uiterlijk lijkt het nieuwe toestel veel op zijn voorganger, maar de hardware heeft een flinke update gehad. Zo beschikt de telefoon over een snellere processor en is de camera flink verbeterd. Het aantal megapixels blijft gelijk, wel is de sensor volgens Apple vijftien procent gegroeid. Daarnaast is het objectief met f/2.2 iets lichtsterker geworden. Gecombineerd levert dat 33 procent toename in lichtgevoeligheid op, aldus Apple. Nieuw is ook de flitser met twee in plaats van één led. Een van de leds is amberkleurig, de andere wit en door de intensiteit en flitsduur van beide ledjes aan te passen belooft Apple veel fraaiere kleuren wanneer de flitser wordt gebruikt.

Iphone 5S
Je herkent de iPhone 5S aan de flitser met twee in plaats van een enkele led.

Sneller

Dankzij de nieuwe processor, is de iPhone in vele opzichten sneller. Zo kan er tot twee keer zo snel worden scherpgesteld, kan er behalve 1080p-video ook 720p-video met 120 fps worden opgenomen en kun je tijdens het filmen tot drie keer inzoomen met een pinch-beweging. Verder is er nu beeldstabilisatie, al is deze niet optisch.

De iPhone neemt snel achter elkaar vier foto's en combineert daarvan de beste delen tot één opname. Ook kun je nu reeksopnames maken, de burst-snelheid bedraagt 10 beelden per seconde en dit houdt de camera vol totdat het geheugen vol (of je batterij leeg) is.

Een panorama-functie is sinds iOS6 beschikbaar op de iPhone 4S en 5, wel heeft deze nog een groot nadeel. De camera kiest voor de gehele foto dezelfde belichting waardoor sommige delen van de panorama onder- of overbelicht raken. De iPhone 5S heeft dit probleem niet langer, al is het nog afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt.

iPhone 5S
De iPhone 5S komt in drie kleuren: grijs, wit en goud.

iOS 7

Behalve twee nieuwe smartphones, heeft Apple ook een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS gelanceerd. Deze versie, die luistert naar de naam iOS 7, heeft een compleet ander uiterlijk en bevat een nieuwe camera-app. Deze is helaas niet zo uitgebreid als bij sommige concurrenten, belichtingscompensatie is bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk. Wel zijn er acht verschillende effectfilters waarvan je het effect al voor het maken van de foto kunt zien. Ook kun je voortaan al de beeldverhouding in de app selecteren. Daarmee is de nieuwe camera-app beter uitgerust dan de huidige, maar krijgen we helaas niet een klein beetje handmatige controle waar we stiekem toch op hadden gehoopt. Een quote van de Apple-site verklaart overigens die keuze:

"It just makes more sense to teach iPhone how to take a great picture rather than teach people how to be expert photographers."

iPhone
Zowel de camera-app als de foto-app zijn vernieuwd in iOS 7 en hebben enkele nieuwe functies. Handmatige controle over de camera ontbreekt nog altijd.

Concurrentie

Grote vraag is of Apple de camera genoeg heeft vernieuwd om de steeds sterker wordende concurrentie bij te kunnen houden. Zo kun je bij Nokia terecht voor de Lumia 1020, die de revolutionaire 41-megapixelcamera uit de 808 PureView combineert met Windows Phone. Ook is er de Sony Experia Z1 met een 20,7-megapixelsensor die weliswaar kleiner is dan die van de Lumia 1020, maar met 1/2,3-inch nog altijd groter is dan die van de iPhone 5S. Verder zijn er de HTC One en LG G2 en nog enkele Lumia-toestellen die net als eerder genoemde Lumia 1020 beschikken over optische stabilisatie.

Prijs en beschikbaarheid

Wanneer de iPhone 5S en 5C exact in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, is nog niet bekend. De iPhone 5S heb je in 16GB-variant voor 699 euro, de 5C is honderd euro goedkoper. De iPhone 5 is door Apple uit het assortiment gehaald, wel kun je de 4S voortaan aanschaffen voor 399 euro. IOS 7 zal op 18 september beschikbaar komen als download voor de meeste iOS-apparaten.

iOS 7
iOS 7 -met nieuwe camera- en foto-app, is vanaf 18 september te downloaden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peter w

"It just makes more sense to teach iPhone how to take a great picture rather than teach people how to be expert photographers."

heeft iemand een teiltje? Ik word niet goed...

Nu ja, hiermee klassificeren ze hun product voorlopig wel juist: leuk voor snap-shots. Jammer dat ze het concept 'creatieve mogelijkheden' hiermee links laten liggen. Je zou kunnen concluderen dat er voorlopig markt is voor echte camera's.

afbeelding van Arnie

Ik dacht dat Micky Mouse software altijd was voorbehouden aan Microsoft, maar nu lijkt Apple zich ook te begeven in Disney-land. Ik vind het iOS7 design echt niet om aan te zien. Ik heb er vorige week even mee mogen spelen via de telefoon van mijn neefje (zijn buurjongen is developer) en de eerste indruk was: SPEELGOED. De icons zijn plat met simpele kleurtjes en alles ziet er bijna kinderlijk uit. Wel wat verbeteringen m.b.t. gebruiksgemak, maar het ontwerp is om te janken.

Duidelijk merkbaar is het gemis van de masterbrain achter de voorgaande modellen, lijkt wel of Apple nu de weg kwijt is. Geen revolutionaire zaken meer, hooguit wat evolutie. Sinds de iPhone 4 is er eigenlijk niets schokkends meer gebeurd, terwijl de concurrentie echt niet stil zit. Samsung gaat met grote stappen vooruit en ontwikkeld echt nieuwe dingen, terwijl Apple voortborduurt op oude successen. Ze mogen nu dan misschien nog de grootste zijn, maar de vraag is hoe lang dat duurt als ze zo door blijven gaan. Maar ach, de slaapzakken zullen wel alvast van zolder worden gehaald door de doorgewinterde Apple-addicts (zonder photo skills), die willen als eerste natuurlijk weer 699,- op de toonbank neerleggen voor een suffe matige upgrade.

afbeelding van Anonymous

Niet dat Apple perfect is hoor, maar wat maakt Samsung nou? Spontaan brekende displays? Of functies in je Samsung Galaxy S4 die je toch nooit gebruikt? Zoals Air Gesture? Wat heb je daar nou aan? Nutteloze ontwikkelingen die alleen maar geld kosten, en de consument betaald daar voor! Wat vind je van de Touch Wiz interface van Samsung? Die hele interface is in 4 jaar tijd nog geen steek veranderd. Bij de introductie was het leuk, maar nu is het zo achterhaald en het begint zelfs echt lelijk te worden.

Daarbij is de bouwkwaliteit van Samsung nog steeds om te huilen. Jij noemt Samsung High End? Wellicht is dat het prijs verschil tussen de 700 euro dure Apple toestellen t.o.v. de iets goedkopere Samsungs