Inzendtermijn World Press Photo 2010 geopend

Julian 782 0
Tussen 1 december 2009 en 14 januari 2010 kunnen professionele fotografen en fotojournalisten hun werk inzenden voor de World Press Photo-wedstrijd. Voor het eerst is inzenden alleen mogelijk via de website.

Voorheen konden fotografen hun werk nog opsturen per post op cd of dvd, vanaf dit jaar is alleen deelname mogelijk via het onlineformulier. Inzenden kan uiterlijk tot 14 januari 2010, al moet eerst een toegangscode aangevraagd worden, dat kan tot 8 januari.

Beeldbewerking aan banden

Ook in het wedstrijdreglement zijn wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van voorgaande jaren. Eerder maakte de organisatie al bekend beeldbewerking aan banden te willen leggen. De inhoud van foto’s mag niet aangepast zijn. Retouchering is toegestaan, mits dit conform is aan de ‘standaarden’ die in de journalistiek geaccepteerd worden. De jury behoudt zich het recht voor om te beslissen of aan deze standaarden is voldaan of niet en kan in geval van twijfel de fotograaf verzoeken om onbewerkte bestanden te tonen.

Jury en uitslag

Een jury, voorgezeten door Ayperi Karabuda Ecer, vice president fotografie bij Reuters, zal zich vanaf 30 januari over de foto’s buigen. Op 12 februari 2010 wordt de World Press Photo of the Year uitgereikt, de winnende fotograaf wordt beloond met 10.000 euro. De winnende foto’s per categorie krijgen 1.500 euro.

In 2009 deden 5508 fotografen uit 124 landen mee aan de prestigieuze fotowedstrijd, samen zonden ze 96.268 foto’s in. Informatie over de wedstrijd en juryleden is te vinden op de website van de organisatie.