Inzendtermijn voor Tim Hetherington Grant geopend

Ymke Frijters 1273 0
De inzending voor de derde editie van de jaarlijkse Tim Hetherington Grant is geopend. Fotojournalisten kunnen een beurs van twintigduizend euro winnen, waarmee World Press Photo en Human Rights Watch de fotograaf ondersteunen bij de voltooiing van een lopend project over mensenrechten.

De Tim Hetherington Grant is een beurs die jaarlijks wordt uitgekeerd aan fotografen die bezig zijn met een project dat in het teken staat van mensenrechten. De beurs werd opgericht ter ere van fotojournalist Tim Hetherington. Hij werd gedood in Libiƫ tijdens een mortieraanval, in het conflict tussen rebellen en het leger van generaal Gaddafi.

Vorig jaar kreeg de Spaanse fotograaf Fernando Moleres de Tim Hetherington Grant voor zijn project 'Waiting for an opportunity'. Zijn project liet zien hoe minderheden overleefden in de gevangenis van Pademba, Sierra Leone. Hij volgde de gevangenen ook nadat ze vrijgelaten werden en hij laat in zijn werk zien hoe moeilijk zij het hadden om zich aan te passen in de samenleving. Zijn inzending werd gekozen uit 176 aanmeldingen, van journalisten uit 53 verschillende landen. De eerste Tim Hetherington Grant werd in 2011 uitgekeerd aan Stephen Ferry.

De jury bestaat dit jaar uit Marcus Bleasdale (documentairefotograaf), Carroll Bogert (Human Rights Watch), Pamela Chen (beeldredacteur bij National Geographic Magazine), Ross Kauffman, (documentairemaker Red Light Films), Michiel Munneke (World Press Photo) en secretaris Adriaan Monshouwer (oprichter Picture Inside). De jury is op zoek naar een project dat een combinatie heeft van 'breaking news' en lange-termijnonderzoek. Ook wil de jury morele toewijding zien met de onderwerpen die worden gefotografeerd.

De inschrijving is open voor professionele fotografen die tussen 2008 en 2013 een foto hebben ingezonden voor de World Press Photo. Inschrijven kan tot 17 oktober, de winnaar wordt bekendgemaakt op 11 november 2013.

Kijk voor meer informatie over inschrijvingen op de World Press Photo-site van de Tim Hetherington Grant.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke