Intu

Raymond 920 0
Natuurlijk kun je digitale foto's prima bewerken met de muis. Maar waarom zou je een navigatie-instrument gebruiken voor een dergelijke artistieke activiteit? Wacom brengt met

De Graphire4 is Wacom's entry-level invoerapparaat voor thuisgebruikers die veel met fotobewerking bezig zijn. Het bestaat uit een drukgevoelig tabletje (keuze uit A5 of A6 formaat) met bijbehorende pen. Met laatstgenoemde bestuur je de cursor op het scherm. Gebruik je de Graphire4 in een beeldbewerkingsprogramma voor het maken van tekeningen, dan kent de pen 512 drukniveau's: hoe harder je met de pen op het bord drukt, hoe dikker de getekende lijn.

EspressKeys
De bovenzijde van het tablet bevat twee vrij programmeerbare toetsen (ExpressKeys). Handig om in bijvoorbeeld Photoshop veelgebruikte toetsen als Ctrl en Alt mee te vervangen. Ook is een scrolltoets aanwezig, voor bijvoorbeeld het snel in- en uitzoomen op foto's. Ook de pen bevat twee instelbare knoppen. De pen werkt met Wacom's 'Penabled'-technologie is daardoor draad- en batterijloos.


In de praktijk
Ron de Vos, vormgever van DigiFotoPro magazine, heeft het tabletje een aantal weken in gebruik genomen. Volgens hem voldoet het apparaat prima. "Het is even wennen, maar voor wie veel foto's bewerkt is het een uitkomst. Het tablet is een 1:1 afspiegeling van je scherm, wat ervoor zorgt je veel directer je foto's bewerkt en het bovendien veel natuurlijker aanvoelt. Je kunt met de Graphire4 bovendien dingen die je met de muis echt niet hoeft te proberen, zoals het snel plaatsen van een handtekening.

Voor professioneel, serieus gebruik is de Graphire4 duidelijk niet bedoeld, zo beaamt ook onze tester. "Voor mijn dagelijks werk is het apparaatje niet goed bruikbaar, omdat het daar simpelweg te klein voor is. Ik werk met een gigantisch breedbeeldscherm en dan kom je al snel in de knoei met je oriëntatie."

De Graphire4 wordt geleverd in een Classic- en Studio-variant. Laatstgenoemde wordt geleverd met Adobe Photoshop Elements 3.0 en nik Color Efex Pro 2.0, een reeks fotografische filters voor het snel en makkelijk verbeteren van foto's.

Prijzen (incl. btw)

Graphire4 Classic (A5) € 99,90
Graphire4 Classic XL (A6) € 199,90
Graphire4 Studio (A5) € 149,90
Graphire4 Studio XL (A6) € 249,90Meer informatie: www.wacom.com 
  

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond