Intrigerende documentaire over begraafplaats

Redactie 1097 0
De in april aangekondigde Emerging Vision Incentive van Pictures of the Year International is gewonnen door James Chance. Voor zijn project over een sloppenwijk van Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, ontving hij 10.000 dollar.

Chance won de prijs voor zijn project genaamd 'Living with the Dead' over de honderden straatarme inwoners van Manilla's North Cemetery, een echte begraafplaats. Met de prijs, in het leven geroepen om sociaal relevante documentaire projecten van ambitieuze fotografen te ondersteunen, verwacht Chance nog twee of drie keer naar de regio af te kunnen reizen. Hij zal dan verder werken aan zijn fotoverhaal, met een specifieke focus op families die met meerdere generaties op het kerkhof wonen.

Kapper

De in 2005 aan de Ohio University's School of Visual Communication afgestudeerde Chance kwam op het idee terwijl hij bij de kapper zat. “Ik pakte een tijdschrift, waar een heel klein artikeltje in stond over de plek. Ik had er nog nooit van gehoord.” Na wat online research vond hij wel twee andere artikelen, maar niets groots. “Toen heb ik besloten een documentaire over de inwoners van deze begraafplaats te maken. De diepte in”, aldus Chance.

Overtuigend

Van de zestig deelnemers vond de jury de inzending van Chance visueel het meest overtuigend, maar ook de sociale noodzaak en de potentie dat het verhaal verandering gaat brengen in de situatie telde zwaar mee, zo liet POYi-directeur en jurylid Rick Shaw weten.

Foto's © James Chance

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie