Into the Light - Fotoreportage tegen blindheid

Redactie 752 0
Mariëlle van Uitert is net terug uit Ghana, waar ze voor de Eye Care Foundation een reportage heeft gemaakt over blinde en slechtziende mensen. Vorig jaar deed ze hetzelfde, toen in Nepal. Nu vormde een Afrikaans land het toneel, met 'Into the Light' als resultaat.

Vorig jaar november kreeg Marielle van Uitert een telefoontje van de Eye Care Foundation voor een foto-opdracht in Nepal. Nog geen jaar later ontving ze er weer één van dezelfde organisatie: of ze dit keer naar Ghana wilde. De eerste keer werkte ze samen met journalist Piet Arp, deze keer was de eer aan Cassandra Vugts. Marielle maakte de foto's, Cassandra deed de (video)interviews. Samen resulteerde dat de serie 'Into the Light'.

Eye Care Foundation

De beelden die ze heeft gemaakt kan de Eye Care Foundation volgens Marielle inzetten voor allerhande doeleinden, zoals fondswerving, nieuwsbrieven en het vragen van aandacht voor oogheelkundige zorg in het ontwikkelingslanden. Met een relatief simpele operatie kunnen mensen die lijden aan bijvoorbeeld staar of blindheid namelijk al geholpen worden en daarmee hun toekomst en onafhankelijkheid weer in eigen handen nemen. Daar is de stichting al sinds 1984 mee bezig, destijds nog onder de naam Stichting Oogkamp Himalaya. Hun werkgebied is in de loop der tijd uitgebreid, net als dat van Mariëlle, die afgelopen zomer nog embedded mee was met Nederlandse ISAF-militairen in Afghanistan.

Drive

Mariëlle legt haar link met blinde en slechtziende mensen aan ons uit: “Ik hou van alle mensen en heb een extra drive om de kwetsbare mens in beeld te brengen. Als fotograaf is het echt heel aandoenlijk om deze mensen te zien strijden en ik kan me hun onmacht goed voorstellen. Zonder mijn ogen zou ik mijn geweldige baan als fotograaf niet langer kunnen beoefenen.” Ze zit er dan ook aan te denken om de foto's uit Nepal en Ghana samen te brengen in een kalender of eventueel een boek, maar 'daarvoor moet ik ook Cambodja nog in beeld brengen' stelt Mariëlle. Ook daar heeft de Eye Care Foundation namelijk een project lopen.

Kies voor fullscreen in het opties-menu om de reportage in het groot te bekijken.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie