Tony Fouhse - Live Through This

Interview: Tony Fouhse fotografeerde het leven van een heroïneverslaafde

Ymke Frijters 26204 1
Tony Fouhse fotografeerde jarenlang verschillende heroïneverslaafden in Ottawa, Canada. Op een dag kwam hij de verslaafde Stephanie MacDonald tegen. Hij bood haar zijn hulp aan en ze raakten bevriend. Van Stephanies afkickproces maakte Fouhse de fotoserie 'Live Through This'.

Fouhse maakt portretseries van mensen die hij op straat tegenkomt. Na veel series te hebben gemaakt buiten Canada, bedacht de fotograaf dat hij het in zijn woonplaats Ottawa, Canada ook wilde proberen. 'Ik heb stad en land afgezocht voor geschikte personen, maar ik vond niemand die genoeg tijd had om met me te werken en mijn zienswijze op fotografie snapte. Uit wanhoop ging ik naar de hoek van een straat waar veel verslaafden rondhangen. Verslaafden hebben altijd tijd, bedacht ik me.'


'Steph after hitting heroin' © Tony Fouhse

Stephanie

Fouhse fotografeerde een aantal drugsgebruikers en kwam na een paar dagen terug met het resultaat. Andere verslaafden zagen deze foto's en raakten geïnteresseerd. 'Verslaafden hebben normaal geen controle over hoe de media ze neerzet. Ze zijn gewoon verslaafd en daar maken de media een cliché van. Ik liet ze juist kiezen hoe ze gezien zouden worden', vertelt hij. Zo begon zijn fotoserie 'USER'.

Vier jaar lang werkte hij aan die serie, totdat hij in het laatste jaar Stephanie ontmoette. Fouhse: 'Ik fotografeerde haar een aantal maanden en na een tijdje kregen we een band. Er was een klik. Op een gegeven moment vroeg ik of ik haar ergens mee kon helpen. Stephanie antwoordde dat ze wilde dat ik haar hielp om naar een afkickkliniek te gaan. Ik zei ja, of ik haar nu kon fotograferen of niet.' De ontmoetting vormde het begin van de serie 'Live Trough This'.


'Bedspread' © Tony Fouhse

Ziekenhuis

In de daarop volgende maanden maakte Fouhse Stephanies geboortecertificaat en ander papierwerk in orde. Zonder papieren kun je niet naar een afkickkliniek. Een paar dagen voor haar opname belde Stephanie de fotograaf. 'Ze zei dat het leek alsof haar hersenen explodeerden. Ik bracht haar naar het ziekenhuis. Drie dagen later moest ze onder het mes om een abces te laten verwijderen in haar hersenen', vertelt Fouhse. Een aantal dagen na de operatie belde ze hem met de boodschap dat ze naar huis wilde. 'Toen ik vroeg welk huis ze bedoelde, zei ze: "naar jouw huis". Ze zou sowieso uit het ziekenhuis ontsnappen, ik bedacht me dat mijn huis veiliger zou zijn dan de straat, waar ze overgeleverd zou zijn aan heroïne. Zodoende kwam ze drie weken lang bij mij en mijn vrouw wonen.'


'The site of the operation' © Tony Fouhse

Morele strijd

Tijdens haar verblijf bleef Fouhse aan zijn serie werken en werd de vriendschappelijke band tussen de twee steeds sterker. 'Als professionele fotograaf is dat een morele strijd. Er waren genoeg momenten waarop ik de camera gewoon wegstopte, zodat ik haar kon helpen. Ik zat constant in dubio of ik nu een vriend was of een fotograaf', zegt hij. Bovendien was het soms lastig om te fotograferen. In het ziekenhuis moest Fouhse stiekem zijn Canon s95 compact gebruiken, omdat daar eigenlijk geen foto's mogen worden gemaakt.

Normaal werkt Fouhse met een Nikon D3x en een Metz 60CT4 staafflitser voorzien van een softbox. 'Ik ben van huis uit portretfotograaf, de eerste foto's in de serie zijn redelijk geposeerd en kunstmatig belicht. De foto's van tijdens en na haar opname zijn een stuk echter', vindt Fouhse.


'Headache' © Tony Fouhse

Live Trough This

Stephanie is mede-auteur van het boek 'Live Trough This'. Hierin staan haar eigen woorden naast de foto's van Fouhse. 'Ze vindt het prima dat mensen haar foto's zien en haar verhaal lezen. Ze heeft geen angst en ze is eerlijk over alles', zegt Fouhse. Inmiddels gaat het beter met Stephanie. Ze kickte langzaam af en verhuisde terug naar haar familie in Nova Scotia.

Als we de fotograaf vragen of er een speciale boodschap achter zijn open en eerlijke serie zit, zegt hij vastbesloten: 'Ik probeer mijn werk niet uit te leggen of te rationaliseren. Dat laat ik over aan de mensen die het zien.'


'Steph in her room' © Tohy Fouhse

Nieuw project

Voor 'USER' en 'Live Through This' fotografeerde Fouhse verslaafden, voor zijn volgende project gooit Fouhse het over een totaal andere boeg. Hij legt parlementsleden, gebouwen en ander politiek machtsvertoon vast voor de serie 'Official Ottawa'. Een voorproefje hiervan is te vinden op zijn website.

Het boek 'Live Trough This' (2012) is verkrijgbaar via Straylight Press.

Live Through This

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke

afbeelding van roelgaj

Mooi verhaal. Goed om te zien dat je eerst mens bent en dan pas fotograaf. Gelukkig maar!