Interview: Op jacht met natuurfotograaf Edwin Kats

sanne 2115 0
Kijk niet gek op als je natuurfotograaf Edwin Kats ineens verscholen achter een struik of in een schuilhut ziet zitten als je door een natuurgebied wandelt of fietst. Zijn ultieme natuurbeleving is namelijk wilde dieren zo dicht voor zijn lens krijgen dat hij ze hoort ademen.

Edwin Kats is eigenlijk een jager. Weliswaar richt hij niet zijn pijl en boog of jachtgeweer op zijn ‘prooi’, maar zijn Nikon D3. Geruisloos sluipt hij zo dicht mogelijk naar een dier toe of wacht hij urenlang achter de beschutting van struiken opdat het wild dichtbij genoeg is. En dan ineens...klik! In een oogwenk schiet hij dat ene droomplaatje dat hij al zo lang voor ogen had.

'De liefde en interesse in de natuur is mij met de paplepel ingegoten', legt de fotograaf uit. 'Als kleine jongen zwierf ik al rond in bossen. Dat was voor mij een groot avontuur. Ik probeerde altijd zo dicht mogelijk bij wilde zwijnen of edelherten te komen zonder dat ze mij hoorden of zagen. Later wilde ik mijn 'avonturen' vastleggen met een camera. Sinds ik daar eenmaal mee begonnen ben, kan ik niet meer zonder.'

Jachtgebied

De Veluwe als woonomgeving is voor Kats dan ook ideaal. Water, heide, stuifzanden en uitgestrekte bossen behoren tot zijn 'jachtgebied'. Maar ook Scandinavië en Engeland zijn zijn favorieten plaatsen om de natuur op te zoeken. Kats beleeft erg veel plezier aan het observeren van wild om later met een plannetje aan een nieuw project te beginnen.

'Zelden zijn mijn foto's een gevolg van een toevallige ontmoeting. Zodra ik weet welk dier ik wil gaan fotograferen, begin ik met de voorbereiding. Eerst zoek ik een goede plek in een gebied waarvan ik weet dat het dier daar voorkomt. Ik let dan ‘s ochtends of ‘s avonds goed op de zonnestand. Vaak bouw ik vervolgens een primitieve schuilhut van plaatselijk materiaal en leg ik voer op de plek waar ik het dier graag wil fotograferen. Zodra ik het vermoeden heb dat het dier in de buurt van de hut komt, ga ik zitten en kan het wachten beginnen. Soms heb ik gelijk resultaat, maar vaak is het een kwestie van dagen en soms weken.'


afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne