Interview: Olaf Otto Becker

Redactie 1109 0
Na een aantal jaar gefotografeerd te hebben in IJsland, waagde Olaf Otto Becker zich in 2003 aan een project op Groenland, 'Broken Line'. Vorig jaar ging hij terug, om in plaats van de kust de oneindige ijsvlaktes vast te leggen in: 'Above Zero'.

Olaf legde voor Broken Line van 2003 tot 2006 in een klein bootje vierduizend kilometer af langs de kustlijn van Groenland. Voor Above Zero deed de Duitse fotograaf het met iets minder kilometers over land. In beide series heeft hij iedere foto voorzien van gps-coördinaten, zodat men in de toekomst ter plekke kan bekijken hoe het landschap is veranderd. Zijn werk wordt daardoor gekenmerkt door een grote betrokkenheid bij de natuur en klimatologische veranderingen. De opwarming van de aarde blijft een 'hot topic'.

Groenland

“Ik ging er heen, puur om te fotograferen”, antwoord Olaf terwijl we op BREDAPHOTO samen met hem zijn expositie van Above Zero in het Breda's Museum bewonderen. “Ik wil laten zien wat er allemaal met Groenland gebeurt door de opwarming van de aarde. Terwijl ik voor Broken Line langs de kust van het onherbergzame gebied voer, vielen mij de verschillende beekjes en meertjes al op. Ik wist dat deze het resultaat waren van smeltwater, door de opwarming van de aarde. Net als bij de zichtbare gevolgen van deze temperatuursverandering aan de kust, wist ik dat er ook hier nog nooit iemand was geweest die dit nauwkeurig had vastgelegd.” Olaf voelde zich geroepen en ondanks dat de missie een flinke opgaaf bleek, is het resultaat de moeite meer dan waard.

Broken Line © Olaf Otto Becker

Above Zero, Point 660, 2, 08-2008 © Olof Otto Becker

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie