Interview: Nick Hannes - tradities en gewoonten in beeld

Redactie 1717 0
Tradities: iedere cultuur heeft ze en jaarlijks komen er steeds meer bij. Nick Hannes fotografeerde voor Volkskunde Vlaanderen ruim vijftig gewoontes die gebundeld werden in het boek Tradities. 'Of ik ze allemaal kende? Welnee, ik heb me eerst aardig moeten inlezen.'

Van Sinterklaas tot de Sint-Anthoniusverering en van Carnaval tot de zeewijding. Voor sommigen heel bekend, voor andere compleet nieuw. Nick Hannes reisde een jaar lang door de dorpen van Vlaanderen om deze gewoontes vast te leggen. 'Ik heb helemaal niets met tradities, maar juist daarom leek dit me wel een uitdaging', vertelt de Belgische fotograaf enthousiast. 

Volkskunde Vlaanderen

Veel tradities en feesten zijn in de loop van de jaren gemoderniseerd. Volkskunde Vlaanderen deed onderzoek naar de huidige stand van zaken en onderzocht welke tradities in verloop van tijd door immigratie aan de lijst zijn toegevoegd. Door de komst van nieuwe tradities zijn er ook een hoop in verval geraakt.

Zo zitten er tijdens de aanstelling van het 'deken en teerfeest' naast de aangestelde nog maar zes andere mensen in de kerk. 'Vooral in dorpen waar de feeststemming in de loop der jaren is verzwakt werd ik warm onthaald. De mensen waren allang blij dat de door hun zo geëerde traditie eindelijk weer wat aandacht kreeg.'

Heilige Bloedprocessie - In Brugge gaat sinds eind dertiende eeuw op Hemelvaartsdag de Heilig Bloedprocessie uit.

Andere feesten groeiden uit tot ongekende grootte, Carnaval was in zijn oorsprong een katholiek feest voorafgaand aan de vastentijd dat voornamelijk in het zuiden gevierd werd. Inmiddels trekken duizenden mensen uit heel Nederland naar het zuiden om verkleed als clown, monnik of prinses de polonaise te dansen met de oorspronkelijke bewoners van Vlaanderen. 

Carnaval in Aalst/ Beerse

Nieuwsjaarsduik - In Oostende wordt het nieuwe jaar ingezet met de nieuwjaarsduik. Met deze duik spoelen ze definitief de kater van de eindejaarsfeesten van zich af en beginnen ze het jaar gezond.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie