Interview: Michihiro Yamaki - CEO Sigma

Redactie 1543 0
Het is niet iedere dag dat de oprichter van Sigma in Nederland is. Michihiro Yamaki, de grote baas van de camerafabrikant, gaf drie media een half uurtje de tijd om met hem te praten tijdens de opening van een nieuw bedrijfspand van Sigma Benelux in Houten.

Michihiro Yamaki werd tijdens de interviews bijgestaan door Jan-Willem Verschuuren, de CEO van Sigma Benelux. Wel zo handig, want meneer Yamaki is al op leeftijd en zijn Engels vormt soms een ware kruiswoordpuzzel. Toch vond hij de tijd om verschillende media te woord te staan tijdens de opening van het nieuwe kantoor.

Allereerst, meneer Yamaki, gefeliciteerd met uw twee jubilea: tien jaar Foveon en vijftig jaar Sigma. Wat betekent dat voor u?

“Niets speciaals eigenlijk, maar we vieren het natuurlijk wel. Volgend jaar september is het zover, maar we pakken niet groots uit. We hebben ook geen speciale jubileumaanbiedingen of speciale edities; we zijn altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Een jubileum is geen aanleiding om opeens iets heel anders te doen.”

Doet Sigma dan ook niets speciaals voor haar trouwe klanten?

“Ik denk niet dat de klant het wat uitmaakt of een bedrijf vijftig of honderd jaar oud is geworden. Zij geven alleen maar om het product. Zo zag ik een keer een advertentie van Sony op een Japanse trein. 'Na twintig jaar hebben we dit product ontwikkeld' stond er, maar wie maakt dat nu wat uit? Het gaat om het product, niet wanneer het gemaakt is.”


Sigma SD1

Toch is er in 2011 wel wat te vieren, namelijk de komst van de nieuwe SD1. Wat kunt u daar over vertellen?

“Twintig februari 2011 is de wereldwijde release van de SD1, een prijs hebben we nog niet. We mikken met de SD1 op de professional en de prosumer, dus dat is ook de prijscategorie waar de camera in zal komen. Daarnaast verwachten we het aandeel dat cameraverkoop bij ons inneemt groter zal worden door de nieuwe dslr.”

De SD1 gaat een nieuwe 46-megapixel Foveon-sensor bevatten, zijn er plannen bij Sigma om deze sensor ook te gebruiken in de DP-camera's?

“Jazeker, maar daar kan ik eigenlijk nog niets over zeggen. We zijn bezig met verschillende ontwikkelingen op dat gebied, maar hoe en wat precies kan ik wederom niet zeggen. Wacht maar af. De DP-serie zal in de toekomst in ieder geval uitgebreid worden met zowel nieuwe modellen als updates van eerdere modellen. Hiermee benadrukken we haar positie als professionele compactcamera.”

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie