Interview: Masja Stolk - Sloppenwijken in Kenia

steven 1068 0
Masja Stolk fotografeerde in opdracht van Macheo Children’s Center twee weken in Kenia. Ze kwam op bijzondere plekken, zoals sloppenwijken waar het eigenlijk nooit veilig is. We vroegen naar haar ervaringen.

Macheo Children's Center is een Keniaanse NGO opgericht door twee Nederlanders. In de stad Thika beheren ze een weeshuis, dat plaats biedt aan 56 kinderen en hebben ze een onderwijsprogramma opgericht waarmee ze duizenden kinderen in de sloppenwijken helpen. Met kleinschalige projecten willen ze de plaatselijke bevolking een beter leven bieden.

Opdracht

Via een internetforum kreeg Masja Stolk de opdracht twee weken te fotograferen voor de organisatie. “Ze konden wel een goede fotograaf gebruiken en ik sta open voor elke uitdaging. Na vier mailtjes was alles geregeld.”

Masja was redelijk vrij om te fotograferen wat ze wilde. Per dag werd gekeken naar de mogelijkheden. “Natuurlijk heb ik de projecten in en rond Thika gefotografeerd. Het waren lange dagen in de sloppen­wijken en dat vergt veel organisatie, doorzettings­vermogen en durf.” Er is veel ellende te vinden, maar de bekende ‘zielige beelden’ uit Afrika probeerde Masja te vermijden. “Trots, mooi en bijzonder zijn de steekwoorden waarmee ik op pad ben gegaan."

Wennen

Met het nodige inlevingsvermogen en huiswerk vooraf hoefde de fotografe niet heel erg te wennen aan de omgeving. “Het contrast met Nederland is natuurlijk enorm. De stank is ondraaglijk en drie dagen niet douchen heeft ook niet echt mijn voorkeur. Maar het is tenslotte geen vakantie.” Ze vond het lastig om de pubers in en rondom de sloppenwijken te zien. Vooral omdat ze zelf een zoon van 13 heeft deed het haar meer dan ze had verwacht: “Zij leken langzaam te beseffen in welke armoede ze leven en kwamen hierdoor wat agressief op mij over.”


afbeelding van steven

Steven Vos | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Steven