Interview: Leo van Velzen

Redactie 962 0
Leo van Velzen heeft met zijn fotoserie 'Sparring Partners' van het gezelschap 'Conny Janssen Danst' de Theaterfotoprijs 2008 gewonnen. We vroegen hem naar zijn winst en zijn passie voor theaterfotografie.

Had je verwacht dat je de Theaterfotoprijs 2008 zou winnen?
“Ik wist wel dat ik genomineerd was, maar ik was er toch heel verrast door. Ik was genomineerd voor een serie balletplaten en dat was vrij somber en duister eigenlijk. Ik had het absoluut niet verwacht.”

Waarom heb je  juist van het stuk “Sparring Partners” van het gezelschap Conny Janssen Danst een fotoserie gemaakt?
“Omdat het een spannend ballet is, dan krijg je ook spannende foto’s, als het goed gaat allemaal. Het is een spannend ballet, als je geboeid blijft kijken. Als er veel te zien is ook.  Dat is noodzakelijk. Het is het geheel en de choreografie natuurlijk; het allerbelangrijkste eigenlijk. En het licht en het decor;  dat speelt allemaal een rol.”

Hoe ben je in 1978 in aanraking gekomen met theaterfotografie?
“Ik ben rond die tijd toneel gaan doen bij het RO Theater in Rotterdam. Daarvoor deed ik al veel poptoestanden en zo nu en dan ook wat theater, maar dan voor NRC Handelsblad. Mijn liefde voor theaterfotografie is er altijd al geweest. Ik heb erg veel respect voor mensen, die daar in bezig zijn; de spelers, de regisseur, de belichter, de decorbouwer en allemaal mensen die ontzettend creatief bezig zijn.” 

Waarom betekent theater- en dansfotografie zoveel voor jou?
“Het is toch emotioneel  over het algemeen; esthetisch ook. Het gaat om het drama erin, zowel bij ballet als toneel. Ook met een bepaalde houding druk je erg veel uit. Het hoeft niet persé een geweldig uitbundige foto te zijn.

Op wat voor manier heb je jezelf de afgelopen jaren ontwikkeld als theaterfotograaf?
“Nee eigenlijk niet. Ik benader toch redelijk afstandelijk, ook technisch gezien. Ik kruip er niet bovenop. Van dat soort dingen, die vaak een heel ander soort foto opleveren. Het maakt een verschil of je met een wat langere lens werkt of met een groothoek.  Dat is echt een enorm verschil in hoe je het dan overbrengt natuurlijk.”

Wat voor toekomstplannen heb je als fotograaf?
“Buiten de theaterfotografie doe ik veel voor NRC Handelsblad en ik hoop dat dat allemaal nog even door blijft gaan zo.”


Foto: Leo van Velzen (Sparring Partners van Conny Janssen Danst)


Foto: Leo van Velzen (Sparring Partners van Conny Janssen Danst)

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie