Interview: Jo Hedwig Teeuwisse

Redactie 1428 0
Dat er in Amsterdam weinig meer te zien is van de Tweede Wereldoorlog is natuurlijk goed. Maar aan de andere kant is een stuk historie daarmee verloren gegaan. Jo Hedwig Teeuwisse roept het verleden weer tot leven maar haar 'retronaut'-foto's van de hoofdstad.

“Ik ben al mijn hele leven bezig met geschiedenis, zowel als hobby en als passie”, steekt Jo Hedwig meteen van wal. Dat heeft niet voor niets geleid tot haar baan als adviseuse bij het Historisch Adviesburo '30-'45 in Amsterdam. “Toen ik een jaar of zeven geleden over het Waterlooplein liep en daar op de markt een stapeltje negatieven vond, was mijn interesse meteen gewekt. Op één van de oude, volgeschreven negatieven stond een tank en ik wist meteen dat die uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Omdat het bijna niets kostte, heb ik ze maar allemaal meegenomen.” Daar begon het 'retronauten'-avontuur voor Jo Hedwig. 

Historie

Na het laten inscannen van de foto's door een vriend, kwam Jo Hedwig er eigenlijk pas achter wat voor aankoop ze gedaan had. Ze raakte gefascineerd: “Wie waren deze mensen, wie heeft deze foto's gemaakt? Ik wilde meer over die foto's te weten komen, maar ondanks dat er veel op geschreven stond, kon ik niets concreets terugvinden.” Het 'dossier' vormde een samenstelling van privéfoto's en een aantal die met een fabriek te maken hebben. Waarschijnlijk door dezelfde persoon gemaakt, maar de historie heeft Jo Hedwig nooit kunnen achterhalen.

Foto's © Jo Hedwig Teeuwisse - Vijzelstraat, Amsterdam

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie