Interview: Jeroen Nieuwhuis

Redactie 1855 0
Binnen vier jaar is de pas achttienjarige Jeroen Nieuwhuis in de skatefotografie gerold. Via een aantal portretten en wat productfotografie heeft de autodidact zijn netwerk in razend tempo opgebouwd.

Jeroen Nieuwhuis is een pas achttienjarige fotograaf uit Denekamp, bij Enschede. Hij werkt daar fulltime in een fotowinkel, maar fotografeert het meest in zijn vrije tijd. De jonge fotograaf is grotendeels autodidact en heeft van zijn hobby daadwerkelijk zijn werk gemaakt

Het is voor Jeroen allemaal begonnen met een camera van de Bart Smit, welke al snel opgevolgd werd door een serieuze compact. Op vijftienjarige leeftijd schafte hij zijn eerste dslr aan: een Canon 30D. Binnen twee jaar had hij deze echter vervangen voor een 5D Mark II, de camera waar hij nu naast skatefoto's ook portretten en filmpjes mee schiet. 

Wat houd Jeroen Nieuwhuis bezig in het dagelijks
leven als fotograaf?

“Ik werk in een fotowinkel en ben daarnaast fotograaf. Natuurlijk maak ik tijdens mijn 'normale' werk ook foto's, maar dat zijn enkel standaard portretten. Buiten mijn werk ga ik juist veel meer fotograferen. Dan zijn het met name skatefoto's, andere portretten en soms productfotografie, maar ik ben overal voor in.”

Je bent natuurlijk pas achttien, maar welke kant wil je op met de fotografie?

“Iets in de commerciële hoek, zoals reclamefotografie: voor een merk als Nike of Adidas skate- of snowboarders fotograferen. Mijn passie ligt in de extreme sporten, dus hoop ik daar ook meer van te kunnen gaan fotograferen. Productfotografie vind ik echter ook leuk; ik ben gewoon heel breed.”

Is er een speciale reden dat je zo breed georiënteerd
bent?

“Het begon allemaal toen ik foto's van mijn skatende vrienden ging maken. Steeds als we weer gingen skaten nam ik mijn camera mee en maakte foto's. Om deze te kunnen delen met vrienden heb ik een Blogspot gemaakt en daar alles opgezet. Toen ik vervolgens de link naar mijn blog plaatste op een forum nam de skate- en snowboardwebsite Tacky.nl contact met me op, omdat ze wel een fotograaf konden gebruiken. Zo kwam het balletje aan het rollen.”  

Erik Journée met een inward heelflip. Flitsers links voor.

Erik Journée met een backside heelflip. Flitsers links voor en rechts naast Erik.

Mag je skatefotografie dan nu de hoofdmoot van jou werk noemen?

“Ik denk het wel, want naast Tacky werk ik ook voor de lokale skateboardwinkel in Enschede en maak ik foto's van hun teamrijders. Daarnaast zijn er een aantal websites waar ik voor publiceer. Maar ik heb ook een behoorlijke tijd gehad dat ik veel portretten maakte. Zo belandde er een van een vriend op Hyves, werd 14.000 keer bekeken en opeens zat mijn inbox vol met verzoeken van meisjes die ook wel een fotoshoot wilden. Sociale media zijn erg belangrijk om bekendheid te vergaren.”    

Hoe combineer je die twee zeer verschillende genres, skate- en portretfotografie?

“Gelukkig hoef ik geen keus te maken, want ik kan het gewoon allebei doen. Dingen die ik niet leuk vind, zoals high fashion-fotografie, doe ik ook gewoon niet."

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie