Interview: Hoe Samsung de csc-markt wil veroveren

Interview: Hoe Samsung de csc-markt wil veroveren

Julian 4268 0
Geen nieuwe NX-camera op de Photokina, wel twee nieuwe objectieven. Een groot objectieven-assortiment is dan ook één van de speerpunten waarmee Samsung de csc-markt wil veroveren. We praten met Samsung over de ontwikkelingen op de Nederlandse markt.

Roland Niezen is Product Manager DSC & Camcorder bij Samsung Nederland. Op de Photokina spreken we met hem over de toekomst van de compacte systeemcamera en welke rol Samsung daarin gaat vervullen.

Samsung spreekt zich regelmatig uit over deze markt. Zo lazen we in mei het bericht dat Samsung in 2015 de grootste fabrikant van csc's wil zijn met een marktaandeel van twintig procent. Zover is het nog niet, maar hoe staat het er mee en wat is de situatie in Nederland?

Roland Niezen
Roland Niezen, Product Manager DSC & Camcorder Samsung Nederland

Campagne voeren

Momenteel zijn de Samsung NX-camera's goed voor zo'n 8 a 9 procent marktaandeel binnen het segment voor compacte systeemcamera's in Nederland, vertelt Roland ons. In het vierde kwartaal gaat Samsung er alles aan doen om het marktaandeel te verhogen. De Samsung NX-camera's zullen regelmatig op tv te zien zijn. Dat levert nu al zijn vruchten af volgens Roland. De eerste week na de start van de campagne steeg het marktaandeel naar 12 procent.

Nikon voert al langere tijd agressief campagne op tv. Dat levert zijn vruchten af, want momenteel is het Nikon 1-systeem marktleider in het segment voor compacte systeemcamera's in Nederland. In juni was 55,2 procent van de verkochte csc's in Nederland een Nikon 1.

Objectieven

Samsung presenteerde op de Photokina geen nieuwe camera's, wel maakte de Koreaanse fabrikant de komst van een 45mm f/1.8 en 12-24mm f/4 voor NX-camera's officieel. Een groot objectievenaanbod is een van de sterke punten van het NX-systeem, iets dat bij andere fabrikanten niet altijd het geval is, aldus Roland.

Samsung NX objectieven
Samsung NX-objectieven uitgestald op de Photokina

Samsung NX-R?

Over een mogelijke nieuwe Samsung NX-camera kan Roland geen uitspraken doen, maar in een slideshow toonde Samsung al eens een lijn boven de huidige NX20. In een wifi-certificaat dook de naam NX-R op, naar verwachting komt Samsung op termijn met een retro-achtige camera, die de strijd aan moet gaan met de high-end csc's van de concurrentie.

We hadden gehoopt dat dit toestel op de Photokina aangekondigd zou worden, maar Samsung laat ons nog in spanning. De komende periode zal Samsung flink inzetten op de NX20, NX210 en NX1000, die in april werden gepresenteerd.

Samsung NX-R

'CSC is de toekomst'

Samsung is er van overtuigd dat compacte systeemcamera's de toekomst hebben en Roland deelt die mening: 'Spiegelreflexcamera's worden een niche. Als het aan mij ligt volgend jaar al, maar het zal nog wel even duren'. In Japan is meer dan de helft van de camera's met verwisselbare lens al een csc. In Nederland ligt dat aandeel volgens Roland op zo'n 22 procent.

Alles in eigen huis

Wat Samsung onderscheidt van veel andere camerafabrikanten is dat vrijwel alle onderdelen in eigen huis gemaakt worden. Er hoeft niet of nauwelijks aangeklopt te worden bij externe leveranciers. Niet alleen sensoren worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, maar ook oled-displays, batterijen en wifi-chips. Dat betekent dat de Koreaanse fabrikant vrijwel onafhankelijk is en niet de ontwikkelingen van derden hoeft af te wachten.

Concurrentie

De tijd zal moeten leren of dat genoeg zal zijn voor Samsung om haar doelstellingen te behalen en in 2015 de grootste fabrikant van compacte systeemcamera's te zijn. De concurrentie in het segment is hevig en wordt steeds groter, zeker met de recente instap van Canon in de markt. Dat ziet Roland niet als een nadeel, meer concurrentie is beter, want dat zal de marktacceptatie van de compacte systeemcamera doen versnellen.

Samsung 45mm 1.8 en 12-24mm
Samsung 45mm f/1.8 en 12-24mm f/4, het NX-nieuws van Samsung op de Photokina