GRID2012 - 16 mei t/m 1 juli

Internationale Fotografie Biënnale GRID2012

Julian 3419 0
Van 16 mei t/m 1 juli vindt GRID 2012 plaats. Het internationale fotografiefestival toont werk van internationaal gerenommeerde fotografen en veelbelovende talenten in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Amersfoort, Apeldoorn, Zaandstad en De Beemster.

GRID wordt dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd door Stichting Amsterdam Photo. Het tweejaarlijkse festival over hedendaagse beeldcultuur toont fotografie van nationale en internationale fotografen. Zowel werk van nieuwe talenten als oudgedienden komt aan bod.

Foto: Arnis Balcus
Foto © Arnis Balcus - Amnesia

Internationaal festival

Op diverse locaties in de deelnemende steden zijn exposities te zien die veelal nog niet eerder in Nederland zijn getoond. Het werk is afkomstig uit circa dertig verschillende landen, waaronder: Argentinië, Azerbeidzjan, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Denemarken, Ecuador, Groot-Brittannië, Guatemala, Hongarije, Ierland, Israël, Letland, Macedonië, Montenegro, Mexico, Peru, Polen, Roemenië en Tsjechië.

Foto: Barnie - iambarnie
Foto © Barnie - iambarnie

Locaties

De hoofdlocatie van GRID2012 zijn de grote industriële fabriekshallen (met een totale oppervlakte van vijfduizend vierkante meter) in het Cruquius gebied in Amsterdam Oost. Hier zijn gedurende GRID2012 het grootste deel van de internationale exposities te zien en worden daarnaast uiteenlopende activiteiten georganiseerd zoals: lezingen, workshops, fotowedstrijden, discus¬sies en evenementen.

OFF GRID

Ook is er een 'OFF GRID' programma (in alle steden), dat bestaat uit zelfgeïnitieerde exposities en creatieve statements van deelnemende musea, galeries en de creatieve industrie.

Thema: Urban Reality Check

Het thema van GRID2012 is 'Urban Reality Check – Reflections on changing behaviour and space'. Wereldwijd zijn samen¬levingen voortdurend in beweging wat indringende economische en sociale gevolgen heeft voor de mensen die hierin leven. De deelnemende kunstenaars tonen hun persoonlijke interpretatie van (stedelijke) realiteit.

Foto: Matyas Misetics
Foto © Matyas Misetics - Artificial Light

GRID in Amersfoort, samenwerking met DIGIFOTO Pro

Als onderdeel van de Internationale Fotografie Biënnale GRID staat Amersfoort van 18 mei t/m 13 juli in het teken van fotografie. Met evenementen, exposities, lezingen en workshops valt er een hoop te beleven. Ook DIGIFOTO Pro levert een bijdragen: samen met Amersfoort Fotostad organiseren we de fotowedstrijd 'Het Ultieme Festivalgevoel'.

Door heel Amersfoort vinden er exposities en fotografieactiviteiten plaats tijdens het evenement. De stad is daarvoor in vier zogenaamde kwartieren gedeeld: het stationsgebied, de binnenstad, de omgeving van het Eemplein en Oliemolenkwartier en Vathorst. De gebieden worden door buitenexposities aan elkaar verbonden.

Naast internationale exposities georganiseerd door de landelijke GRID-organisatie en exposities van beroemde fotografen, wordt er ook een podium geboden aan Amersfoortse fotografen en talenten. Onder andere het werk van de Amersfoortse fotograaf Willem Wernsen komt aan bod, die met 'De Markt: Nering ende Vermaeck' exposeert. Daarnaast is er werk van grote namen als Cornelia Nauta te zien. In totaal vinden er meer dan dertig exposities plaats verspreid door heel de stad.

Workshops en masterclasses

Het blijft niet alleen bij kijken, in de weekenden van 18 mei tot 13 juli worden er diverse workshops en masterclasses georganiseerd waarin je je fotografievaardigheden kunt bijspijkeren. Er zijn onder andere workshops over reisfotografie, zelfportretten en iPhoneart.

Films en documentaires

Moe van het aflopen van alle exposities? In filmtheater De Lieve Vrouw kun je tijdens het festival terecht voor films en documentaires over fotografie. Onder andere 'Manufactured Landscapes' van Edward Burtynsky wordt vertoond, maar ook de nieuwe documentaire Anton Corbijn Inside Out is te zien.

Kijk voor meer informatie en het complete programma op de website van Amersfoort Fotostad.

Foto: Willem Wernsen
Foto © Willem Wernsen
De Amersfoortse fotograaf Willem Wernsen exposeert zijn serie: 'De Markt: Nering ende Vermaeck'.

Opening Amersfoort Fotostad op 16 mei

Op 16 mei om 16 uur opent Jeroen van Merwijk in de Joriskerk te Amersfoort het evenement Amersfoort Fotostad en jij kunt er bij zijn. Tijdens de opening heb je niet alleen de kans om al eerste de internationale exposities uit Indonesië en de Filippijnen te zien, maar ook de lokale tentoonstelling 'Document van een Stad'. De afgelopen jaren is in opdracht van de gemeente Amersfoort door een zevental fotografen de ontwikkeling van de stad vastgelegd. Deze foto's worden nu voor het eerst tentoongesteld.

Jeroen van Merwijk, theatermaker en schrijver, opent eigen wijze het festival met een speech over 'Fotografie en Fotografen'. Verder staat live muziek van De Koffersop het programma met een speciaal optreden van stadsdichter Arjen van der Linden en een impressie in beeld met 'The making of'. Aan alles is gedacht: fotografie, film, poezie, muziek, humor.

Jeroen van Merwijk
Jeroen van Merwijk opent Amersfoort Fotostad op 16 mei - Foto: Wim Popelier

Borrel, tickets

De opening wordt afgesloten met een gezellige borrel in de prachtig gerestaureerde Joriskerk. Tickets zijn te reserveren via de website van Amersfoort Fotostad.