Internationaal Fotofestival Leiden: Wat is er te zien?

Joni Hendrix 2296 0
De tweede editie van het Internationaal Fotofestival Leiden is zaterdag 11 oktober van start gegaan. Tot en met zaterdag 8 november kun je in de Leidse binnenstad foto’s van twintig beginnende fotografen bewonderen.

Het thema van het festival is dit jaar ‘New Photographers’. Het festival wil beginnende professionele fotografen een podium bieden. Dat doet het festival door nieuw talent een kans geven hun werk te tonen aan een groot publiek. Een jury bestaande uit: Wim van Sinderen, Koen Hauser, Joachim Naudts, Rixt Bosma, Jean-Jacques Almanza, Monique Beijaert en Christiane Kuhlmann, selecteerde uit de 272 inzendingen twintig fotografen die een expositie krijgen op het festival. Alle geselecteerde fotografen hebben een studie fotografie gevolgd.

Enkele fotografen van wie het werk te bezichtigen is in de Leidse binnenstad zijn: Alfonso Almendros (ESP), Renate Beense (NL), Ankit Goyal (IND), Joris van der Ploeg (NL), Raimondas Pocius (LTU) en Tatiana Vinogradova(RUS).


Openluchttentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht. Dit is het werk van Eelkje Colmjon.

Openluchttentoonstellingen

Het werk van de twintig geselecteerde fotografen is buiten tentoongesteld op drie verschillende plekken: de Hooglandse Kerkgracht, Nieuwstraat en Stadhuisplein. Op deze drie plaatsen staan grote zuilen waarop je de foto’s kunt bekijken. De veelzijdigheid van de foto’s maakt het leuk om een ronde te maken door de stad. De exposities liggen niet ver uit elkaar, maar je moet wel even weten waar je naartoe moet lopen als je niet bekend bent in de stad. De organisatie heeft de foto's slim verdeeld over de drie locaties, ze hebben bijvoorbeeld niet alle portretten bij elkaar gehangen. Dit maakt het prettig om naar te kijken, want zo is het niet eentonig en wil je graag de rest van de series ook zien.


Foto's van de Nederlander Ted Oonk.


De openluchttentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht.


Op de Nieuwstraat is het werk van onder andere Henri Verhoef te bezichtigen.


De openluchttentoonstelling op de Nieuwstraat.

Photoville New York

Het Internationaal Fotofestival Leiden werkt samen met Photoville New York. Het werk van de twintig geselecteerde fotografen van het Leidse fotofestival was in september te zien op Photoville 2014 in Brooklyn Bridge Park in New York. Werk van twintig geselecteerde opkomende fotografen van het New Yorkse festival worden nu op het festival in Leiden tentoongesteld. Deze foto’s kun je bezichtigen op het Pieterkerkplein. Daar staan grote zeecontainers met fotoseries van de Amerikaanse fotografen erin. Zo werd hun werk ook in New York tentoongesteld.


De Photoville tentoonstelling in zeecontainers op het Pieterkerkplein.

Het geeft een apart gevoel als je zo’n container instapt, maar in het regenachtige Nederland is dit wel erg handig. Je staat altijd droog als je de foto’s bekijkt. Net als de exposities die buiten hangen, zijn hier de onderwerpen ook uiteenlopend: van bevallingen tot opengesneden vissen en van portretten tot het leven in New York. De containers zijn van woensdag tot en met zondag geopend tussen 10.30 en 18.30 uur.

Shop the Photo route

Naast de openluchttentoonstellingen hebben de twintig geselecteerde fotografen ieder een eigen solo-expositie in een restaurant, winkel of galerie. Hier is een uitgebreidere selectie van hun serie te zien. Welke fotografen waar een expositie hebben, vind je op de website van het festival.


Bezoeker bekijkt het werk van Katy Strange op het Stadhuisplein.

Evenementen

Er worden tijdens het festival ook evenementen georganiseerd. Zo zijn er enkele signeersessies van bekende (internationale) fotografen. Onder andere de Antwerpse kunstfotograaf Marc Lagrange, Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser, Henri Senders en Rob Overmeer voorzien je boek van een persoonlijke boodschap. Ook worden er presentaties georganiseerd, onder andere Bruno van den Elshout vertelt over zijn project 'New Horizons'. Kijk voor alle evenementen, de datums, tijden en locaties in de agenda van het festival.

Winnaar

Tijdens de opening van het Internationaal Fotofestival Leiden op zaterdag 11 oktober werd ook de winnaar bekendgemaakt. Renate Beense won met haar serie ‘Gewoon Pa’ de prijs. Ze ontving een cheque van 1000 euro en ze krijgt volgend jaar een solo-expositie op het festival. Vorig jaar ging Marijke Groeneveld er met de prijs vandoor. Haar solo-expositie is tot en met zaterdag 8 november te zien in het monumentale pand van reclamebureau Just.


Eén van de foto's uit de winnende serie 'Gewoon Pa' van Renate Beense.

Internationaal Fotofestival Leiden

Het Internationaal Fotofestival Leiden is een initiatief van de in 2013 opgerichte Stichting Talentvolle Fotografen. Dit jaar wordt het voor de tweede keer georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website of op de Facebookpagina van het festival.