Internationaal Fotofestival Leiden 2014 - 'New Photographers'

Julian 2083 0
Van 11 oktober t/m 8 november 2014 vindt het tweede Internationale Fotofestival Leiden plaats, met als thema: 'New Photographers'. Leiden kent als Stad van Ontdekkingen al diverse kunstfestivals waar (inter)nationaal talent wordt ontdekt. Het Foto Festival Leiden is een initiatief van de in 2013 opgerichte Stichting Talentvolle Fotografen door Hans Gillis en Pierre Luiten.

Persbericht

Het Fotofestival wil een jaarlijks podium bieden aan nieuw fototalent. Een dergelijk festival is uniek in Nederland en België. Fotografen die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd aan een fotoacademie of fotovakschool kunnen maximaal 4 foto’s inleveren. Een onafhankelijke internationale vakjury, bestaande uit Wim van Sinderen (juryvoorzitter), Maartje van den Heuvel, Rein Deslé, Jean-Jacques Almanza, Monique Beijaert en Christiane Kuhlmann beoordeelt de inzendingen en stelt de openlucht tentoonstelling samen van de 20 uitgekozen fotografen.

Inschrijven voor fotografen

Voorwaarden om mee te doen zijn: fotografen niet langer afgestudeerd dan 5 jaar geleden aan een fotoacademie of fotovakschool en er mogen maximaal 4 foto’s ingeleverd worden. Inzendingen mogen gedaan worden tot 15 augustus 2014, het werk kan worden opgestuurd naar stichtingtalentvollefotografen@live.nl.

Openluchttentoonstelling

20 fotografen zullen worden geselecteerd waarvan het werk op groot formaat tentoongesteld zal worden op de drie mooiste locaties in de Leidse binnenstad: het Stadhuisplein, de Hooglandse Kerkgracht /Hooglandse Kerkplein en in de Nieuwstraat. De openluchttentoonstelling vormt zijn echte blikvangers op deze druk bezochte locaties.

Fotofestival Leiden

Exposities in winkels/restaurants

Deze 20 fotografen zullen ook de gelegenheid krijgen hun werk in verschillende winkels en restaurants tentoon te stellen in de vorm van exposities. Het is mogelijk hiervan een verkooptentoonstelling te maken in overleg met de desbetreffende fotograaf.

Digitaal scherm (15x4 m)

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat het werk van deze 20 fotografen op een voor het publiek zichtbaar groot digitaal scherm (15x4 m) op het Stadhuisplein van Leiden zal worden getoond, tevens verbonden en dus zichtbaar op de schermen in Amsterdam Schiphol, Breda, Eindhoven, Utrecht en Amersfoort. Via Twitter (Smartphones) is het voor het publiek bovendien mogelijk live berichten en foto's naar deze schermen te sturen.

Hoofdprijs

Uit de 20 geselecteerde fotografen zal door de jury één winnaar worden gekozen die een geldprijs ontvangt van € 1.000,-. De winnaar zal worden bekend gemaakt bij de opening van het festival op 11 oktober 2014.

Catalogus

Naar aanleiding van het Fotofestival Leiden verschijnt een catalogus met de tentoongestelde werken.

Fotofestival Leiden

Mobiele Tentoonstelling

Voor het eerst zal er een mobiele tentoonstelling aanwezig zijn in de binnenstad van Leiden. Deze tentoonstelling vindt plaats tijdens het Verassend Winkel Weekend van Leiden 25 en 26 oktober 2014. Tijdens deze tentoonstelling zullen op verschillende originele manieren foto’s al rijdend door de stad zullen worden getoond. Van bakfiets tot winkelwagen en de muziek zal geregeld worden door het K&G fanfare. Deze tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met de Leidse Amateur Fotografie Vereniging (LAFV).

Educatie Project

Het Educatie Project, opgezet voor middelbare scholieren uit Leiden en de regio heeft dit jaar als thema: 'Kunst en vrije meningsuiting'. Leerlingen denken tijdens een voorbereidende les na over de onderwerpen kunst, vrijheid van expressie en manipulatie. Vervolgens zullen zij zelf een onderwerp bedenken voor hun eigen korte foto-film, en maken kennis met de basisprincipes van foto en film.

Op de website www.talentvollefotografen.com vind je alle informatie over het Internationaal Fotofestival Leiden 2014 en de Stichting Talentvolle Fotografen.

Stichting Talentvolle Fotografen op Facebook
International Photo Festival Leiden op Facebook