Interessante fotografie documentaires

Interessante fotografie documentaires

Nadja Geskus 3481 0
Een fotografiedocumentaire kan zeer inspirerend zijn. Wij hebben een lijst opgesteld met een aantal documentaires die je gezien moet hebben!

Bill Cunningham New York

Deze documentaire geeft een inzicht in straatfotografie, een beweging die de afgelopen tien jaar erg is gegroeid. Veertig jaar lang fietste Bill Cunningham door New York en legde de modetrends en het sociale leven vast. Deze documentaire won meerdere prijzen. Cunningham is een positieve en inspirerende persoonlijkheid en maakt de documentaire een genot om naar te kijken.

 

 

Finding Vivian Maier

John Maloof kocht een doos met absurd veel negatieven van een onbekende fotograaf. Later blijkt dit een oppas uit Chicago te zijn. Vivian Maier, die 40 jaar lang in overvloed fotogafeerde, had haar werk tijdens haar leven nooit met iemand gedeeld. Maar sinds de ontdekking is er erg veel internationale belangstelling voor haar straatfotografie.  Deze documentaire duikt in het geheim van haar leven en de verborgen werken van een dame die geobsedeerd was door fotografie, maar net zo geobsedeerd door privacy.

 

 

 

 

McCullin

Oorlogsfotografie is een erg moeilijk genre binnen de fotografie. 'McCullin' is een aangrijpende en boeiende documentaire over Don McCullin's. Don riskeerde zijn leven op de frontlinies, steeds weer opnieuw, om de horrorscène’s te documenteren, die weinig anderen aandurfden te zien. Dit om vast te leggen wat anders nooit de rest van de wereld zou bereiken.

 

 

Richard Avedon: Darkness and Light

Een documentaire over een van de meest succesvolle mode- en portretfotografen; Richard Avedon. Avedon meent dat in elke foto ook een deel van hemzelf zit, daarom noemt hij zijn foto’s ook zelfportretten. In deze documentaire wordt hij voor het eerst geportretteerd door iemand anders. Deze documentaire brengt de geest en methode van Avedon tot leven.

 

 

Annie Leibovitz: Life Through a Lens

Annie Leibovitz is een van de meest gevierde portretfotografen van Amerika. Leibovitz fotografeerde zoveel bekende mensen, dat ze er nu zelf ook één is. De documentaire geeft een uniek inzicht in het ontstaan van een van de grootste fotografen van onze tijd en een intieme blik op de mens achter de schat aan beelden. Gefilmd door haar zus Barbara Leibovitz.

 

 

Smash His Camera

Zijn kaak werd gebroken door Marlon Brando en Jackie Onassis klaagde hem aan. Ron Galella is een paparazzifotograaf waar er maar weinig van zijn. Hij was toegewijd en schaamteloos. De documentaire is een weergave van een dunne lijn tussen persvrijheid en het recht op privacy. Galella werd een pure vijand van celebrities, maar zijn werk is iconisch geworden. Galello’s aanpak was misschien weerzinwekkend, maar zeker interessant!

 

 

Born Into Brothels: Calcutta's Red Light Kids

Een oscar winnende documentaire over het Red Light District in Calcutta. Bij haar eerste bezoek zag fotografe Zana Briski met name kleuters en kleintjes. Gezien het fotograferen van de binnenkant van het ‘dirty’ gebied vrijwel onmogelijk was, besloot Briski de grotere kinderen te leren fotograferen. De documentaire laat zien hoe het zelfvertrouwen van de kinderen groeit en hoe hun toekomst kansrijker lijkt te worden doordat hun wereld wordt vastgelegd.

 

 

Baraka

Baraka is een visuele reis door 24 landen en hun culturen. Een documentaire zonder duidelijke verhaallijn, zonder acteurs en zonder voice over. Op sommige momenten zou je een voice-over willen hebben die meer diepgang geeft aan de beelden, maar tegelijkertijd zou dat ook afbreuk doen aan de unieke visuals. Baraka probeert emoties los te maken bij de kijkers. De documentaire bestaat uit beelden van landschappen, kerken, ruïnes, religieuze ceremonies en steden. Er wordt veel gebruik gemaakt van time lapse-fotografie. Een bijzondere film die je gezien moet hebben!

 

Geïnspireerd op het artikel van Fstoppers.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja