Interessant: het 'Ed van der Elsken-dossier' van 2Doc

Interessant: het 'Ed van der Elsken-dossier' van 2Doc

Jasper van Bladel 1027 0
Talloze mensen zijn naar de Ed van der Elsken-tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam gaan kijken. Als je geen genoeg kunt krijgen van het werk van deze beroemde fotograaf, biedt 2Doc een mooi dossier op hun website. Je kunt er onder andere oude filmopnames van Van der Elsken bekijken.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam is alweer een tijdje ten einde, maar de belangstelling voor de persoon én het werk van Ed van der Elsken blijft onverminderd groot. 

2Doc

Op de website van 2Doc kun je een hoop informatie en videomateriaal ter inspiratie bekijken. Ook zijn er talloze links naar uitgebreide informatie en documentaires te vinden over én van Ed van der Elsken. 

Van der Elsken was een unieke figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Van der Elskens foto’s en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de 'Zeitgeist' te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector.

Boeken

In 1956 verwierf de jonge Van der Elsken internationale roem met Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohemiens die doelloos rondhangt in het naoorlogse Parijs. Meer dan twintig fotoboeken zouden volgen.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper