Feringa over verbeelding

Interessant: fotoserie rond Nobelprijswinnaar Feringa

Jasper van Bladel 797 0
Op maandag 6 november gaat Nobelprijs-winnaar prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in gesprek met Vincent Icke. Hij praat met Feringa over de verbeelding van wetenschap, het thema van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017. Fotograaf Jos Jansen maakte de fotoserie 'Playground' waarbij hij Feringa enkele maanden volgde.

Een opvallend onderdeel van de fotomanifestatie is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en Ben Feringa. Op uitnodiging van Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen liep Jansen enkele maanden mee met het onderzoek van de vakgroep van Feringa, waar wetenschappers en studenten dagelijks hun experimenten uitvoeren. Dit resulteerde in de fotoserie ‘Playground’, die tijdens de fotomanifestatie is te zien in de Der Aa-Kerk.

#25 en #26 uit de serie 'Playground' van Jos Jansen

In gesprek

Met zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines won Ben Feringa in 2016 samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor de Scheikunde. De nanomachines en schakelaars zijn feitelijk bijzondere, door de onderzoekers samengestelde moleculen die zich in een reageerbuisje bevinden. Onder speciaal licht komen ze in beweging en gaan zich als een minuscule motor gedragen. Feringa vindt dat universiteiten een ‘speeltuin’ voor wetenschappers zouden moeten zijn, waar ze zonder beperkingen hun nieuwsgierigheid kunnen volgen. Tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie vindt een wetenschappelijk symposium over het onderzoek plaats, in aanwezigheid van de drie nobelprijslaureaten.

Het gesprek vindt plaats op maandag 6 november om 20 uur in de Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12 in Groningen. Toegang € 4 (of gratis op vertoon van festival passe-partout), aanmelding voor vrijdag 3 november via rsvp@noorderlicht.com
 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper