Instagram: 'foto's verkopen niet onze bedoeling'

jesse kraal 2305 1
Instagram heeft gereageerd op de commotie die is ontstaan na het bekend maken van de nieuwe algemene voorwaarden. Volgens die voorwaarden zou Instagram jouw foto's mogen verkopen, zonder jouw hiervoor te betalen. 'Dat is nooit onze insteek geweest' aldus topman Kevin Systrom.

Ze zijn bij Instagram waarschijnlijk behoorlijk geschrokken van de vele negatieve reacties die het bedrijf heeft uitgelokt met hun nieuwe algemene voorwaarden. Nu blijkt dat de halve wereld over deze voorwaarden valt, lijken ze haast te maken te melden dat ze het allemaal niet zo bedoeld hebben.

'Foto's verkopen nooit de intentie'

Op het Instagram-blog schrijft mede-oprichter en topman Kevin Systrom dat het nooit de intentie van Instagram is geweest om foto's te verkopen aan adverteerders. Hij geeft toe dat de voorwaarden op dat punt wellicht te onduidelijk zijn en kondigt aan dat de bewoording zal worden aangepast.

Er moet wel geld verdiend worden

Tegelijkertijd geeft hij wel toe dat Instagram ook een bedrijf is en daarom ook winst zal moeten maken. Aan advertenties is niet te ontkomen, met de nieuwe gebruiksvoorwaarden wilde het bedrijf de mogelijkheid scheppen te kunnen experimenteren met innovatieve manieren van adverteren die bij Instagram zouden passen.

quote instagram
Een korte quate van de blogpost van Systrom. Volgens hem moet er geen twijfel over bestaan dat jouw foto's altijd jouw eigendom blijven.

Het lijkt dus niet zo'n vaart te lopen met de 'kwade bedoelingen' van Instagram. Je Instagram-foto's zul je waarschijnlijk niet snel tegenkomen op reclames in bushokjes of langs de snelweg. Desalniettemin zal Instagram geld willen verdienen aan haar gebruikers. Bij Facebook gebeurt dat bijvoorbeeld door gesponsorde 'likes'. Op je timeline zie je regelmatig berichten voorbij komen van vrienden die een bedrijf of product leuk vinden. Deze bedrijven betalen voor de weergave hiervan.

Waarschijnlijk kun je bij Instagram eenzelfde constructie verwachten, maar in plaats van 'likes' staat dan jouw foto van je Starbucks Frappe Macchiato of Burger King Tripple Whopper bij je volgers in de schijnwerpers. Hoewel de rechten van de foto bij jou blijven, verdient Instagram weldegelijk aan jouw foto's, want net als bij Facebook zal het betreffende bedrijf hiervoor in de buidel moeten tasten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van superunknown

Instagram: 'foto's verkopen niet onze bedoeling'
jaja.. maar ondertussen...

Ondertussen haalt Jesse Kraal wel gewoon m'n eerdere post weg zonder enig tegenbericht?
Lekker bezig he? Kom op man, gooi die censuur er lekker overheen!