Insecten beangstigend groot en scherp op de foto

Insecten beangstigend groot en scherp op de foto

PieterMolenaar 2142 0
Fotograaf Levon Biss heeft een groot aantal extreem gedetailleerde macrofoto's van insecten gemaakt en afgedrukt, die van 27 mei tot en met 30 oktober te zien zullen zijn in het Museum of Natural History in Oxford. Voor de foto's maakte Biss onder meer gebruik van een microscoop. Biss noemt zijn fotoserie 'Microsculpture'.

In het kader van het 'Visions of Nature'-thema van het natuurhistorisch museum in Oxford heeft Biss een aantal insecten uit de collectie van het museum minitieus op de foto gezet. De insecten zijn uitgekozen door dr. James Hogan, een entomoloog in dienst van het museum. Elke foto van een insect is samengesteld uit ongeveer 8.000 afzonderlijke foto's.

Microscoop

De fotograaf maakte voor de Microsculpture-fotoserie gebruik van een Nikon D810 in combinatie met een 200mm-macro-objectief. Aan de voorkant van dat macro-objectief had hij, via een adapter, een Nikon Plan Fluor 10X/0,30 DIC L-microscoopobjectief bevestigd. Daarna belichtte en fotografeerde hij op deze manier de insecten in maximaal 30 segmenten voor een maximale resolutie. Per segment werden honderden foto's genomen met steeds een aangepaste focus. Uiteindelijk werden de duizenden foto's samengevoegd door de foto's te 'stacken' voor een optimale scherpte.

 

 

Afdrukken

Voor de expositie werden de foto's in hoge resolutie in het groot afgedrukt. De extreem hoge resolutie van de samengestelde foto's maakte het mogelijk om een insect van slechts 10mm beangstigend vergroot af te drukken op een formaat van drie meter. Voor wie niet af kan reizen naar Oxford, kan kijken op de website van Microsculpture. Daarbij kan ook ingezoomd worden op de kleinste, huiveringwekkende details.