Inge van Iersel wint Photo Academy Award 2011

Inge van Iersel wint Photo Academy Award 2011

sanne 5171 0
Inge van Iersel is de winnaar van de Photo Academy Award 2011. Van Iersel studeerde aan AKV | Sint Joost in Breda en wint met het boek ‘I Love You Forever’ 2500 euro en een publicatie in editie 4.2011 van DIGIFOTO Pro.

Het boek waarmee Inge de award in de wacht sleept, vertelt in beeld over een gezin in financiële problemen, zonder vaste woning en Bureau Jeugdzorg dat zich met de opvoeding van de kinderen bemoeit. Inge van Iersel werkte drie jaar aan de serie: ‘Ik werd vooral geraakt door de vechtlust van het gezin, de kracht om ondanks alles positief te blijven, de humor en speelsheid waarmee ze het dagelijks leven lichter maken en boven alles de onuitputtelijke liefde voor elkaar'.

Inge van Iersel

Het oordeel

De jury van de wedstrijd voor aanstormend talent dat bijna of zojuist is afgestudeerd, oordeelde met lovende woorden over het werk van Inge. Zo is in het juryrapport van voorzitter Yvonne Feil te lezen: 'De jury is het er unaniem over eens dat dit boek een bijna on-Hollands portret is. Prachtige kaders waardoor het thema‘aso-wijk’ een mooi resultaat wordt.

Doordat de fotograaf zo dicht op de huis zit lijkt het of hij of zij zelf deelnemer is. Dergelijk documentaire fotografie zie je al langer in de Engelse fotografie. Hier valt op dat het net iets milder is in onderwerp waardoor het voor de kijker beter mogelijk gemaakt wordt van andere dingen te genieten, zoals prachtig lichtgebruik en compositie.'

Inge van Iersel

Andere prijzen

In totaal zonden 144 jonge fotografen hun werk in, afkomstig van 14 fotografieopleidingen in Nederland en België. De categorieën ‘Fotoboek’ en ‘Multimedia’ hebben dit jaar een recordaantal inzendingen met maar liefst 50 fotoboeken en 20 multimedia inzendingen.

De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door Fotomuseum Den Haag, en een publicatie in DIGIFOTO Pro 4.2011.

In de overall competitie ging de tweede prijs naar Zaza Bertrand, KASK Gent en was de derde prijs voor Linelle Deunk, Fotoacademie Amsterdam. Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door Rabobank en Viewbook. Hellen van Es, Fotoacademie Amsterdam kreeg voor haar inzending een eervolle vermelding.

De publieksprijs werd gewonnen door Vincent Quak, Fotoacademie Rotterdam. Hij ontvangt een Leica D-Lux 5 digitale camera, beschikbaar gesteld door Transcontinenta. Naast de overall prijzen heeft de jury elf categorieprijzen toegekend.

Inge van Iersel

Gerenommeerde jury

De onafhankelijke jury van de Photo Academy Award bestaat uit curatoren, beeldredacteuren en artdirectors van toonaangevende organisaties in het werkveld. De ingezonden foto’s werden bekeken door juryvoorzitter Yvonne Feil (directeur Kahmann Gallery) en de vakjury bestaande uit: Steven Hond, Willemijn van Herwijnen (Uitgeverij d’jonge Hond), Theo Audenaerd (Volkskrant Magazine), Erik Vroons (GUP Magazine), Mart Boudestein (Roorda Reclamebureau), Tinneke Janssens (De Winkelhaak), Arthur Wortmann Wild (Frame Publishers), Eric De Mildt (De Morgen), Edie Peters (PhotoQ), Caroline Brugman (ELLE), Jan Paul Mioulet (P/f Professionele Fotografie) en Karin De Schepper (Duval Guillaume).

Inge Iersel

De winnaars

De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe ‘rising stars’ op fotografiegebied:

  • Overall winnares Inge van Iersel (AKV|Sint Joost, Breda) wint naast de hoofdprijs en een publicatie in DIGIFOTO Pro ook publicaties in of opdrachten voor De Morgen en Volkskrant Magazine.
  • Meinke ten Have (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem) wint een publicatie in GUP Magazine.
  • Julie van der Vaart (Media & Design Academie, Genk) wint een publicatie van een fotoboek met haar foto's door uitgeverij d'Jonge Hond.
  • Aleksander Willemse (Fotoacademie, Amsterdam) wint een publicatie in of opdracht voor Frame Publishers.
  • Diederick Overbeke (HKU, Utrecht) wint een maand lang plaatsing van zijn multimedia-inzending op de website van PhotoQ (waarvan een week op de homepage).
  • Vincent Quak (Fotoacademie, Rotterdam) wint naast de Publieksprijs een publicatie in P/F - Professionele fotografie.
  • Annelie Vandendael (KASK, Gent) wint een opdracht voor Roorda Reclamebureau.
  • Adrian Woods (KABK, Den Haag) wint een betaalde opdracht en/of plaatsing in ELLE.
  • Gwendolyn Keasberry (KABK, Den Haag) wint een opdracht voor reclamebureau Duvalle Guillaume.
  • Sarah Kartono (Willem de Kooning Academie, Rotterdam) wint een expositie in Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen.

Inge van Iersel

Uitreiking Photo Academy Award 2011

Op donderdag 15 september presenteerde Keimpe de Jong, theatermuzikant, in Fotomuseum Den Haag de feestelijke uitreiking van de Photo Academy Award 2011. Daar werden Inge van Iersel en alle winnaars van bovengenoemde prijzen bekendgemaakt en in het zonnetje gezet. 

Tevens werd het boek ‘Moving Albania’ van Frederik Buyckx (winnaar categorie Fotoboek 2010) gepresenteerd. Het werk van alle genomineerden is opgenomen in de DIGIFOTO Pro Special Edition: TPAA 2011 en is van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober te zien tijdens de expositie in het Fotomuseum in Den Haag. Hierna zal de expositie doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Werk van alle winnaars en genomineerden is te zien op www.photoacademyaward.com.

Inge van Iersel

Foto's © Inge van Iersel

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne