Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Julian 3205 0
In de overzichtstentoonstelling Pretty Much Everything - photographs 1985-2010 toont Foam meer dan 300 foto’s van het wereldberoemde fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

Inez en Vinoodh begonnen hun samenwerking in 1986 in Amsterdam. Nu, 25 jaar later, mogen ze zich met campagnes voor modehuizen als YSL, Chanel, Balmain, Gucci, Louis Vuitton en Chloé en met regelmatige publicaties in bladen als Vogue en The New York Times rekenen tot de belangrijkste fotografen ter wereld. Ze behoren tot de weinige kunstenaars die de grens tussen mode en kunst met succes hebben weten te overschrijden en tegelijkertijd in beide vakgebieden werkzaam zijn gebleven. Het duo woont en werkt sinds 1995 in New York.

Overzichtsexpositie

Foam vertoont meer dan 300 foto's die 25 jaar uit de carrière van het duo beslaan. Kunstfoto's, modefoto's en portretten bestaan naast elkaar. Een chronologische volgorde ontbreekt; de beelden zijn ingedeeld op persoonlijke, formele, sociale, politieke en intuïtieve associaties waaruit blijkt hoe ze de afgelopen 25 jaar deel hebben uitgemaakt van het leven van de kunstenaars.

Anastasia, 1994 © Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Hyperrealisme

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin begonnen hun internationale carrière in 1994 met een tien pagina's tellende publicatie in het Britse tijdschrift The Face. Het was de eerste modereportage waarbij de modellen en de achtergrond afzonderlijk werden gefotografeerd en daarna werden samengevoegd met behulp van een computer. De serie was typerend voor de hyperrealistische stijl van Van Lamsweerde en Matadin en moest de mode vieren en op z’n kop zetten binnen de context van een tijdschrift. Twijfelachtigheid ligt ten grondslag aan vrijwel alle beelden die ze maken. Hun werk is in ieder opzicht dubbelzinnig en balanceert met opzet op de grens tussen mode en kunst, waarbij beide werelden worden vervormd en het vreemde van alledag wordt weerspiegeld door een extreme uitvergroting van afzonderlijke details.

Joanna - Hervé Leger Campaign, 1995 © Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Dynamisch karakter

Iedere foto vraagt om andere afmetingen en sommige foto's zijn in de loop der jaren al eerder tentoongesteld, waardoor ze wat betreft formaat en omlijsting al een eigen stijl hebben gekregen. De tentoonstelling zal dan ook een dynamisch karakter hebben en zich laten lezen als een lange stroom van beelden die eerder gezien kan worden als een vloeiende, pulserende zin dan als afzonderlijke secties ingedeeld op formaat of onderwerp. Deze presentatie zuigt de kijker Inez’ en Vinoodhs wereld van voortdurend dualisme, constante dualiteit en ambiguïteit binnen en toont de kijker hun bezetenheid in het toekennen van betekenis aan het oppervlakkige, waarbij ze zich voortdurend bewegen tussen afschuw en schoonheid, het groteske en het stille, het spirituele en het banale.

Delfine - Ad Campaign for Balenciaga in collaboration with M/M Paris, 2001 © Inez van
Lamsweerde & Vinoodh Matadin


Me Kissing Vinoodh Passionately, 1999 © Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin