Industrieel fotograaf Maurice Broomfield overleden

Redactie 912 0
De gevierde industrieel fotograaf Maurice Broomfield is deze week op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de eerste fotografen die van zijn opdrachten 'visionaire fotostudies over de werknemers en hun omgeving' wist te maken, aldus de Host Gallery.

Het was de Britse Host Gallery die vorig jaar het eerste retrospectief van Broomfield's iconische foto's van industrieel Engeland gedurende de jaren vijftig tot zeventig tentoonstelde. De fotograaf werd geboren in Draycott, Engeland, in 1916. Door avondlessen te nemen op het Derby College of Art leer hij zichzelf de teken- en schildertechnieken welke hij later zou gebruiken in zijn fotografie. 

Derby Museum

Door een bezoek aan het Derby Museum, samen met zijn vader, kwam hij voor het eerst in aanraking met de kunst achter de industrie. Het werk van schilder Joseph Wright – zoals Experiment on a Bird in the Air Pump (1768) – vormde de inspiratie voor zijn distinctieve gebruik van licht. Zoals hij later zelf zou zeggen: “Ik hou van licht, het verandert alles. Het creëert een stemming, het is net als verf.”    

Rondreis

Het duurde echter nog tot 1946 voordat Broomfield daadwerkelijk aan het fotograferen sloeg. In de zomer van dat jaar sponsorde de International Student Service Broomfield en een vriend om een rondreis daar Europa te ondernemen. Zij moesten het studentenleven gaan vastleggen en bij terugkomst kreeg Broomfield direct de opdracht een fabriek te fotograferen. Daarna is het balletje gaan rollen en wist Broomfield een geheel eigen stijl te creëren. 

Necrologie

Marcus Williamson's heeft voor The Indepent een volledige necrologie over Maurice Broomfield geschreven.

Foto © Maurice Broomfield, Host Gallery

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie