Smeerprobleem

'Inconsistente hoeveelheid smering' in Canon EOS 1D X en EOS 1D C

Julian 2579 2
Vanwege inconsistentie in de hoeveelheid smering in het aandrijfmechanisme van de 1D X en 1D C kunnen de camera's na verloop van tijd focusproblemen vertonen. Dat meldt Canon in een belangrijke mededeling op de website.

Heb je net je spaarpot stukgeslagen op één van de twee topmodellen van Canon, dan is het raadzaam de mededelingen voor de Canon EOS 1D X en EOS 1D C op de Canon-website even aandachtig door te nemen.

Canon meldt dat 'vanwege inconsistentie in de hoeveelheid smering in het aandrijfmechanisme', de camera's na verloop van tijd mogelijk de volgende symptomen kunnen vertonen:

  • De AF zoekt, maar vergrendelt niet op het onderwerp
    Dit wordt veroorzaakt door minieme deeltjes die ontstaan door slijtage als gevolg van de hierboven genoemde inconsistente smering.
  • De afbeelding wordt onscherp of niet stabiel in de zoeker weergegeven
    Treedt op bij gevorderde slijtage.

Identificatieprocedure

Om er achter te komen of je camera 'getroffen' is, dien je het serienummer te checken:

  • EOS-1D X: als het zesde cijfer van het serienummer een 1, 2, 3, 4, 5, 6, of 7 is, doen zich mogelijk de verschijnselen zoals hierboven beschreven voor.
  • EOS-1D C: als het zesde cijfer van het serienummer een 1 is, doen zich mogelijk de verschijnselen zoals hierboven beschreven voor.

Batterijvak

Ook dien je het batterijvak van de camera te bestuderen, Canon: 'Als het batterijvak van de camera één van de hieronder afgebeelde markeringen bevat, wordt de camera niet beïnvloed door de hierboven beschreven verschijnselen, zelfs niet als het zesde cijfer van het serienummer een van de bovengenoemde getallen is.'

Batterijvak
Zie je een 'A' in het batterijvak (links) of een zwarte markering op de zilveren beugel (rechts), dan is er niets aan de hand met je camera.

Oplossing

Valt jouw camera onder de getroffen producten, dan dien je het toestel te registreren via de Canon-website. vertegenwoordiger van een Canon Service Center neemt dan binnen 7 dagen contact met je op. Vanaf 24 juni 2013 worden gratis herstellingen uitgevoerd.

afbeelding van Anonymous

Canon, ongekende kwaliteit ;-)

afbeelding van Marco M

Tsja, alle Canon fans moesten lachen om de sluiterslijtage bij Nikon. Nu zijn ze toch wel stil ;-)