In scène gezette nieuwsfotografie

In scène gezette nieuwsfotografie

Nadja Geskus 1556 0
Al tijden is bekend dat sommige fotojournalisten hun beelden in scène zetten. Steeds vaker duiken er beelden op die aantonen hoe het beeld gemaakt is en dat het niet werkelijk zo is gegaan. Ook ditmaal duikt er weer zo'n beeld op. Een jonge fotojournalist is betrapt op het aansturen van een meisje, in rouw na de terreuraanslagen van Brussel.

De jonge fotojournalist werd gesnapt op videobeelden die door Fox News werden uitgezonden. De beelden hebben een woedende discussie aangewakkerd tussen internationaal gerenommeerde nieuwsfotografen, over hoe vaak foto's worden geënsceneerd. Op de beelden is te zien hoe fotograaf Khaled Al Sabbah de arm van een jong meisje dirigeert naar het gedenkteken, terwijl hij hier foto's van maakt. Al Sabbah is een 21-jarige Palestijnse fotograaf die in Brussel woont. In zijn werk richt hij zich vaak op het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Geposeerde foto's worden niet als probleem gezien

"Het is een voorbeeld van een fotograaf die iets doet dat het publieke vertrouwen in de media vernietigt", zegt Michael Kamber, een voormalig fotograaf van de New York Times en de stichter van de Bronx Documentary Center, na het bekijken van de video. Al Sabbah plaatste op Facebook een verontschuldiging. Hij zei dat hij niet  voor een persagentschapwerkte en de foto puur om esthetische redenen genomen had . De foto werd geplaatst op zijn Instagram-account, maar werd verwijderd na de kritiek die hij ontving.

Maar een deel van het probleem vandaag de dag, is puur een gebrek aan opleiding. "We hebben veel grote fotografen in plaatsen zoals Palestina en Irak. Ze leren fotografie, maar ze hebben geen ethiek geleerd, "zei Ramin Talaie, een Iraans-Amerikaans fotojournalist, ook werkzaam aan de Columbia University's Graduate School van de Journalistiek, als hoogleraar. "Meestal zien editors niet wat deze jongens doen om de mooie shots te krijgen." Talaie geeft aan dat hij al vaak fotografen heeft aangetroffen in het Midden-Oosten, die geposeerde foto's niet als een probleem zien.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja